≡ Menu

Икономия на ток с конвектори

Идва поредна зима и съответно пореден сезон, в който човек си задава въпроса – как да се отоплим? Дали ще използваме конвектори, парно, климатици или пък някоя друга алтернатива? Как да спестим пари от отопление. В тази статия ще ви разкажем малко повече за отоплението с конвектори и по-точно как бихте могли да икономисате ток с тях. Знаете, това е от голямо значение в момента, сметките понякога са значителни.

Как точно да стане тази икономия на ток? Имам поглед върху работа с конвектори adax и затова в статията, ще ви разкажа именно за тях. Първо трябва да споменем, че тези електрически тела (за разлика от климатиците), отдават толкова енергия, колкото консумират. Това значи, че работейки вашите конвектори adax ще консумират толкова електричество, колкото топлина ви отдават. Малката разлика, с климатиците е, че могат да го правят постоянно – т.е. печките ще работят еднакво при + 10, 0, или пък – 20 градуса. Знаете, че работата на климатиците зависи от външните температури. При всички конвектори adax, този проблем не съществува.

Време е да поговорим сега за икономията на ток – има доста различни серии конвектори на ADAX, но при всичките има важи едно универсално правило, а именно – мощността на печките да е съобразена с обема, на помещението за отопление. Да вземем например серии конвекторни печки adax glamox -това е най-добрата им серия, тя няма да ви свърши никаква работа, ако не сте определили добре капацитета на електрическите тела. Истината е, че ако този показател е сбъркан, освен, че няма да топлят, ще харчат и ужасно много ток.

След като добре определим мощността на желаните конвектори adax, какво следва? – правилната експлоатация е второто най-важно условие. Погрешно е да включвате и изключвате постоянно вашите печки. Те работят най-добре, когато ги пуснете есента и изключите чак на пролет. Да вземем например серията конвектори adax glamox – с прецизния си електронен термостат, те измерват температурата до десети части от градуса. Ще попитате и какво от това? – те няма да работят допълнително – няма да загряват повече от необходимото или пък да започват да работят късно (след като температурата е паднала с 3-4- градуса).

Последен съвет, който важи за всякакъв тип отопление, е изолацията. Дори да вземете най-добрата серия – конвектори adax glamox, те няма да ви спестят много пари, ако топлината, която отдават изчезва през луфтовете на старата ви дограма. Трябва да осигурите добри условия, за да може да спестите от сметки за ток, използвайки конвекторни печки.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!