≡ Menu

Имате ли право на обезщетение след напускане на работа

Десетки хиляди българи се питат имат ли право на обезщетение след напускане. Отговорът естествено не може да бъде еднозначен за всички възможни случаи, но при всички случаи се крие в родния Кодекс на труда където пише всичко, което ви трябва. Казусите, по които сте приключили трудовите си отношения с работодателите могат да бъдат най-различни като от тях произхожда възможност да отидете на борсата по труда и да получават временно обезщетение.

Според КТ член 222 ал. 1 Обезщетенията се изплащат от вашия работодател при точно определени условия. Като две, които трябва да запомните и евентуално да приложите :

  • Прекратяване на договор поради съкращение на щата или закриване на фирмата/предприятието, в което полагате трудовите си задължения.
  • Работника да не е извършвал труд, или да е извършвал но по-ниска заплата за периода от 1 месец от датата на прекратеният ви трудов договор.

Запомнете че…

Ако все пак обаче не разбирате член 222 от нашия кодекс на труда то е желателно да се консултирате с адвокат, който ще ви го разтълкува и ще ви обясни как да действате и какви мерки да вземете.

Други предпоставки за обезщетение на служителя са при смърт или трайното негово увреждане. Подробности за тях може да прочетете в член 200 от Кодекса на труда.

В заключение

Базирайки се на член 222 от КТ спокойно можете да поискате обезщетение в случай, че отговаряте на поставените условия. Последното можете да получите от Бюрото по труда като размера ще бъде определен индивидуално.

Повече специфика притежава следващият член 200, който касае обезщетение при увреждане или смърт като за него ви съветваме да прочетете подробно българския Кодекс на труда или да направите задължителна консултация със запознат юрист.

Надяваме се нашите съвети да са били полезни за вас и стоящите пред вас казуси относно обезщетение при напускане, безработица или неработоспособност. Желаем на всички здраве и много успехи както професионални, така и лични такива.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!