≡ Menu

Интересни кътчета в Стара Загора, които няма да забравите

За града на поетите са изписани хиляди текстове, запечатващи неговата античност, красота и великолепие. Освен, че е мой роден град, той заема централно място на картата на България. Изобщо няма да е пресилено да кажа, че това е един от българските градове, които наистина заслужават да се видят.

Онези от вас, които са почитатели на историята могат да направят обиколка на 8 хилядолетия, като тръгнат от Неолитните жилища и преминат през всички свидетелства за античните градове Августа Траяна, Боруй, Иринополис, Железник и Ески Зара. Музеите,които съхраняват богатото културно минало на града са отворили врати за посетители, а на чужденците предлагат обслужване на различни езици от екскурзовод. Ако сте от хората, които предпочитат динамичният и оживен град, то в Стара Загора ще намерите интересни възможности за забавление. Ако пък имате нужда от спокойствие и релакс, можете да ги откриете на 13 километра от града на липите в курортния комплекс Старозагорски минерални бани. Хотелските бази са модерно обзаведени, разположени сред чистата природа на региона. Те предлагат разнообразни спа процедури, които с лекота възстановяват общия тонус и усещането за чистота и свежест. Като стана дума за чистота и хармония, в близост до Старозагорските минерални бани се намира местността „Богородична стъпка”, добре позната на местните. За тези от вас, които не знаят ще издам, че това място се счита за специално и заредено с много енергия. Там сякаш се докосвате до божественото и се изчиствате от негативни емоции и злободневни грижи. На тръгване ще осъзнаете, че сте били в центъра на огромна вселена, онази – вашата, съкровената.

Интересните места в Стара Загора не свършват до тук. Едно, за което искам много да ви разкажа, се нарича парк „Аязмото”. Началото му е поставено през 1895 г. от Митрополит Методи Кусев, а паркът заема внушителната площ от 3200 дка. Тук растат над 150 екзотични храстови и дървесни видове от цял свят. На голям интерес се радват райската ябълка, лавровото дърво, алепския дъб, алепския бор, моливното дърво, гинкото и др. Големият парк в Стара Загора предлага доста места за спорт, отдих и забавления. Тук се намира и старозагорският зоопарк, който е голяма атракция не само за децата, но и за възрастните посетители. Близо до площадката по бадминтон кротко се разполага „Залата на смеха”, която не спира да привлича любопитни посетители всеки ден. В същия район ще видите и фитнес площадката на открито – тя е чудесен начин за разтоварване и раздвижване. Спирам до тук с разказа за красивия парк, за да ви отведа тук, където в подробности ще узнаете за прекрасните му кътчета. И ще поискате да се завърнете отново.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!