≡ Menu

История на обувките

Учудващо сложният свят на обувките се развива доста драматично през вековете. Докато първите обувки, датиращи от ранните години преди Христа, са били създадени само като форма на защита от груб, неравен терен, днешните обувки се считат за едни от най-емблематичните явления в модната индустрия, ако Никол Кидман ги носеше вчера, повечето жени ще искат да ги носят утре. А имате ли представа защо някои жени понасят дискомфорта на неудобната обувка?Отговорът, разбира се се крие в недвусмисленото влияние върху обществото и културата на модната индустрия. Всяко момиче или жена преживява мечтата за Пепеляшка и нейните обувки. Също толкова забележително е, че повечето от нас днес са склонни да попаднат в тази, все още популярна страст и плащат феноменални суми пари, за да задоволят копнежите си. Първите модели обувки се предполага, че са тези на древните египтяни, датираща от 1200 г. пр. Хр.

Тези ранни обувки са прости в дизайна оформени и спретнати от трева или сплетени от слама. В по-късните години, още два дизайна са еволюирали – единият е предоставен на селяните, а другият на висшото общество. И двата модела обувки ще бъдат признати днес като сандали, ходилата им са направени от папирус, имат и кожени ремъци. Подобни стилове са класика от римляните и гърците, гладиаторските обувки например или крилатите сандали, носени от гръцките богове, като Хермес. Въпреки, че тези обувки, са били създавани единствено с практически цели, колекциите днес показват, че особено в Египет, вече е имало малка загриженост за стила и модата – някои дизайни сандали са украсявани с ярки цветове, или сложни кожени каишки. Мокасините леко се различават по стил. Те са били характерни за местните американски племена, но също така били познати и на ескимосите като форма на защита от студа.

Средновековна Европа въвежда много нови тенденции при обувките. Обувната промишленост се фокусира вече в стила и екстравагантността в процеса на създаване на обувката. През Средновековието не се е правило разлика между лявата и дясната обувка – подметките са напълно прави, характеристика, която е продължила до края на 1850 г., когато са въведени вече по-напреднали технологии. В Япония социалния статус се е определял от стила на носените обувки – в зависимост от професията или социалния клас, се е очаквало да се носят определен тип обувки. Може би най-често правената асоциация е тази с обувките, носени от момичетата гейши – скандални обувки, построени на високи платформи. Осемнадесетият век бележи технологичен напредък. Изобретяването на нови машини означава, че обувки и ботуши не само може да се произвеждат с по-високо качество, но и на много по-голяма скорост.

Най-иновативната машина в обущарската индустрия дебютира през 1851 г. и е известна като шевната машина на Хоу. През 1852 г. обущарят Лин променя шевната машина Хоу, така че да може да се използва за шиене на горна част на обувки – това новаторско адаптиране скоро придобива съществено значение и отбелязва начина на работа на по-нататъшните обущарски машини. След индустриалния бум на деветнадесети век, започва да се отдава второстепенна роля на практическото значение на обувката и на преден план започва да излиза модата. През 1917 г. революционна обувка е проектирана специално за спортни цели – марката Converse, която често украсява баскетболните игрища, създава обувка с гумена подметка и горна част от брезент. След Първата световна война се правят обувки с Т-образни ремъци и кубински токове.

Ярко оцветени, екзотични материи като коприна и сатен, започват да се включват в модните колекции. Втората световна война бележи застой в средите на модата и връщане кък практичното и най-необходимото. Въпреки това, след войната през 1945 г. модните гурута още веднъж завладяват света с революционни дизайни. През 1960 г. Мотото е “по-радикален дизайн – по-добре “. Цветни ботуши и цитрусово зелени платформи патрулират по улиците. Отбелязва се дълбока промяна в света на обувната промишленост, както и насърчаване на световния мир. Тази необичайна манията продължава, и се разширява през седемдесетте години, докато накрая обществото е обхванато от възхода на кариерата на жената през 1980 г. Създава се необходимост от обувка по-подходяща за работещата жена. Обувките с ниски токчета и безлични цветове започват да набират популярност. Някои знаменитости, обаче, като Мадона се противопоставят на увлечението към този стил, сякаш за да насърчат световната мода да продължи и до днес с ентусиазираното използване на цветовете.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!