≡ Menu

Гъбички по скалпа

Гъбичките по скалпа е инфекция, предизвикана от бактерии които могат да предизвикат косопад. Въпреки това гъбичната инфекция може да бъде лекувана и то успешно.

Причини за възникване на гъбична инфекция на скалпа.

Основните причинители на инфекция са бактерии, гъбички, паразити и вирусни патогени, които атакуват скалпа.

Гъбичния фоликулит може да бъде разделен на различни видове, според заразената зона като: Тинеа капитис, която засяга кожата на главата, Тинеа крурис – засяга слабините, Тинеа барбае – заразява областта на брадата, Трихофития педис – разпространява се по ходилата.

Тинеа капитис. Това е тежка инфекция на скалпа и е силно разпространена при децата. Причинена е от гъбичка наречена дерматофити. Предизвиква обрив, подуване и зачервяване на кожата на главата. Това е заразно и опасно заболяване.

Симптоми при гъбички на скалпа.

Симптомите за това заболяване включват: сърбеж, образуване на отоци, зачервяване на кожата, възпаление на засегнатия участък, лезии пълни с гной, тъмни петна по кожата на главата, обезкосмени участъци по скалпа.

Лечение на гъбична инфекция по скалпа.

За да се противопоставите на гъбичките по скалпа е необходимо да използвате шампоани и балсами, които съдържат съставки като пшеничен зародиш и масло от жожоба. Маслото от лавандула, розмарин и чаено дърво са с антибактериално действие и стимулират по-бързото зарастване на засегнатите зони в скалпа. Масло от еквалипт също има успокояващ ефект върху кожата на главата. При разресване на косата, използвайте мека четка или широк назъбен гребен за да не нараните кожата на главата. Ограничете разчесването на плаките, доколкото е възможно. При по-тежка форма на гъбична инфекция се прилага лечение с лекарства като кетокеназол и флуконазол, тербинафин и итраконазол.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!