≡ Menu

Каква е разликата между остеопороза и остеопения?

Остеопорозата е състояние при което вътрешността на костите отслабва. Те стават чупливи и склонни към фрактури поради намалената костна минерална плътност. Остеопенията се отнася до състояние, при което минералната плътност на костите е по-ниска от нормалното. Средната костна минерална плътност на здрав човек е 1500 kg/m3.

Остеопорозата и остеопенията са двете най-чести заболявания на костната система. Остеопорозата засяга по-често жените отколкото мъжете.

Остеопения представлява намалена костна минерална плътност. При нея няма характерни симптоми. Обикновено сме склонни да пренебрегваме износването на костите, но въпреки това след навършване на 30 годишна възраст ние започваме да губим по малко от тяхната костна плътност. Нормалното износване води до постепенно отслабване на костите, но ако те са били слаби и в по-ранен етап, поради лоши хранителни навици, по-малко физически упражнения или прекалени натоварвания, може да станете жертва на остеопенията когато достигнете 40 годишна възраст.

Остеопороза – порести кости.

Характерно при това заболяване е че минералната плътност е по-малко от -2,5 Т-скор. Симптомите включват, фрактури дори и при нормално подхлъзване или падане. Причините са обикновено менопауза. Лечението на остеопороза е по-сериозно отколкото при остеопенията. Използват се добавки със съдържание на витамин D и лекарства като калцитонин, стронциев ранелат и Ралоксифен.

Остеопенията и остеопорозата могат сериозно да затруднят живота на болния. Те създават редица ограничения. Ето защо е важно хората да са информирани и да се грижат за костната си система. За целта е необходимо да се подложите на тест за костна плътност, особено ако сте на 50 или повече години. Спазването на здравословен режим на хранене и редовни физически упражнения ще поддържат в добра форма вашата костна система.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!