≡ Menu

СПИН – най-смъртоносната болест в човешката история

Всеки, независимо от пол, раса, етнос и сексуална ориентация може да бъде заразен от вируса ХИВ. Млади, стари, тийнейджъри и бебета, всеки един от тях може да получи вируса, като само начинът на предаването може да бъде различен. Бебетата обикновено получават вируса от своите ХИВ – позитивни майки при раждането или кърменето си, а по-възрастните могат да се заразят чрез преливане на кръв съдържаща ХИВ, при полов контакт с партньор, който е носител на човешкият имунодефицитен вирус или чрез споделяне на игли със заразен човек (това най-често се случва при хероино зависимите). Днес всички държави – членки на ООН са задължени да правят изследване на кръвта преди тя да попадне в кръвните банки за да се намали вероятността от заразяване при кръвопреливане.

Основната причини за смъртта на хората с ХИВ не е точно вируса. След развитието на СПИН човешката имунна система е толкава силно увредена, че при най-слабата атака на някой опортюнистичен вирус може да се стигне до смърт.

Туберкулозата е заболяване, което се предава по въздушно – капков път. При комбиниране с ХИВ вируса се получава изключително опасно за живота състояние и статистиката показва, че точно това е водещата причина за смъртност при хората със СПИН.

Най-голямата общност от хора с вируса причиняващ СПИН се намира в Африка, около Сахара. Там са около 75% от всички жени преносители на ХИВ вируса. Причината за тази пандемия е, че поради липса на достатъчно чиста вода и особено на хумана жените са принудени да кърмят бебета си, а в майчиното мляко има достатъчно количество от ХИВ вируса за да причини заразяването на детето. Освен това на всяко 1 от четири новородени вирусът е предаден още в утробата на майката.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!