≡ Menu

Каква е разликата между Past Simple и Present Perfect?

В тази статия ще Ви помогнем да разберете разликата между Past Simple и Present Perfect. Много курсисти се затрудняват в избора на двете времена, тъй като и двете имат връзка с миналото, но основна разлика е, че при употребата на Past Simple действието е завършено, приключено в миналото (както на български бихме използвали минало свършено), а при Present Perfect фокусът пада или върху резултата в настоящето или върху това, че действието е започнало да се извършва в миналото, но продължава и досега.

За да онагледим по-лесно разликата за втория случай нека да погледнем следния пример :

I was married for 5 years.

Това означава (Бях женен в продължение на 5 години, т.е. вече не съм, разведен съм в момента, действието е завършено в миналото.)

Ако използваме Present Perfect за същия пример, смисълът ще се промени изцяло, тъй като това време изразява идеята, че нещо е започнало в миналото и се извършва и до сега (в настоящето). Тоест ако изречението ни е :

I have been married for 5 years.

Това ще означава че съм встъпил в брак преди 5 години и все още продължавам да бъда женен и досега.

Както сами виждате разликата е огромна в смисъла. Безброй са примерите, които можем да дадем, но нека да се ограничим до още един за същия случай :

I worked in this bank for 10 years.

Работих в тази банка десет години.

Употребата на Past Simple тук ни показва, че човекът вече не работи там.

Същият пример, но направен с Present Perfect ни показва моментът, в който е започнало действието. Това означава, че човекът е  започнал през тази година и продължава да работи в същата банка и досега.

I have worked in this bank since 2011.

Работя тук от 2011 година.

Разбира се това не е единствената употреба на Present Perfect, би могло действието да е завършено в миналото, но фокусът да е върху резултата, както може да видите в  следния пример :

I have seen all his movies.

Този пример на български език бихме го превели по-скоро с минало неопределено, тъй като не е важно, не е казано или не знаем кога се е извършило действието, важен е резултата.

Гледал съм всичките му филми.

Ако добавим кога съм изгледал всичките му филми, вече ще е по-подходящо да използваме Past Simple, тъй като ще въведем коректно действие в миналото.

I saw all his movies last year.

Гледах всичките му филми миналата година.

Както забелязвате това малко, но коректно допълнение (миналата година), което показва кога се е извършило действието променя нещата  така че  да използваме Past Simple.

За да обобщим едната разлика, която разгледахме беше по отношение на това дали действието в завършено в миналото (за това използваме Past Simple) или е започнало в миналото, но се извършва и до настоящия момент (за това използваме Present Perfect). Втората разлика, която разгледахме беше по отношение на това дали знаем кога се е извършило действието (например миналата седмица/година/месец, конкретен момент от миналото) – за това използваме Past Simple  или не знаем, не  е важно, а фокусът е върху резултата (за това използваме Present Perfect).

Надяваме се да сме ви били полезни с тези насоки и да боравите умело и с двете времена.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!