≡ Menu

Какви опасности крият диетите

Когато става въпрос за отслабване първата дума, която изниква в съзнанието ни е диета. Безспорно, тя е способ, чрез който ще загубим ненужните килограми. Но твърде често се забравя фактът, че всяка диета трябва да бъде съобразена с изискванията на съответния организъм. Ако гладната диета е помогнала на вашата колежка да се избави от излишното тегло, това не означава, че гладуването ще бъде полезно и за вас. Диетите са строго индивидуални и трябва да бъдат обсъждани с диетолози. Често пъти се стига до нежелани последици. Промени в общото здравословно състояние, нервност и проблеми със съня са най-често срещаните резултати от неправилните диети.

Диетата води до хранителен дефицит. След като спрете рязко приема на разнообразна храна, вашето тяло започва да страда. В ежедневието си, ние се нуждаем от определено количество витамини, минерали и хранителни вещества. След като тялото използва резерва на натрупаните вещества, то започва да се поддава на атаките на болестотворните организми. Не случайно, когато сме на диета се случва да се разболеем. Строгият хранителен режим може да доведе до проблеми с метаболизма. Тялото започва да задържа калории.

След приключването на диетата, вие се връщате към нормалното хранене, а с това и към изгубените килограми. Това е действието на така наречения йо – йо ефект. При спазването на диета, вие губите телесна маса. Но освен, че губите мазнини, вие се сбогувате и с мускулна маса. Мускулите са изключителни важни за горенето на мазнините когато не сте на диета. Загубата на мускулна маса затруднява бъдещото ви отслабване. В последните години на пазара започнаха да се предлагат диетични хапчета.

Опиталите ги твърдят, че ефектът е забележим и бърз. Но съставът на тези хапчета не е здравословен за човешкия организъм. Най-често в тях се слагат кофеин и други стимуланти. Кофеинът се слави със способността си да потиска глада. Но се пренебрегва неговото действие върху сърцето. Приеман в големи дози, кофеинът може да стане причина за увреждане на сърцето. Сърдечната честота се увеличава, а с това и рискът за сърдечна недостатъчност.

Преди да се подложите на диета се запитайте дали наистина се нуждаете от нея. Вашите истински приятели ще ви оценят такива каквито сте. Няколко килограма в повече няма да променят вътрешното ви „Аз“.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!