≡ Menu

Какво да се запиташ преди да напляскаш детето си

Смятате ли че пляскането е единственият начин да накарате детето си да разбере?

Много родители смятат че вече са опитали всичко, без особен ефект.

Попитайте себе си тези 4 въпроса преди да напляскате детето си:

Напляскването ще го успокои ли?

Ако желаете да успокоите детето си, едва ли като го ударите, ще се доближите до тези си цели. Детето ви ще разбере удрянето като хаотично поведение и вместо да се успокои, то ще стане още по-раздразнено. След едно напляскване най-вероятно детето ви ще се върне към неспокойното си поведение.

Какво ще научи детето ви като го ударите?

Когато удряте вие внасяте объркване в детския свят. Това научава детето, че насилието е нещо приемливо, и това е правилният начин да реагирате когато сте ядосани.  Ако детето ви стане тихо и подтиснато, но продължи да мисли, че удрянето е обичайно поведение, заслужава ли си все пак да го ударите?

Ще има ли дълготраен ефект?

Напляскването прекратява лошото поведение само временно, но не е начин да научите детето си на дисциплина. Посланието което то получава от едно напляскване е “Аз съм лошо дете.”, което не помага на детето ви да научи какво в действителност е направило грешно, или как да го предпазите от повтаряне на белята.

Какъв пример давате на детето си със собственото си поведение?

Смятате ли че детето ви трябва да проявява агресия когато е ядосано? Естествено за децата е да се учат и копират  поведението на родителите си. Поведението което вие демонстрирате пред детето си ще бъде възприето като правилно и повтаряно от него.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!