≡ Menu

Какво е Over Optimization Penalty и как да го избегнем

Преди известно време Главата на Google Spam Team – Matt Cutss съобщи за това потенциално наказание, което тепърва предстои да бъде пуснато с алгоритмите на Google – Panda и Penguin. Към кой точно от тези два алгоритъма ще бъде прикрепено не се знае, но предполагам, че ще е Пандата. Макар, че в мрежата вече има много информация за този вид наказание. Някой хора все още си мислят, че то е свързано със оптимизация на техния уеб сайт. И ако прекалят със оптимизацията ще си имат проблем. Донякъде е тъка, но и до някъде не е.

Какво засяга Over Optimization Penalty?

Уеб мастъри, които се опитват да класират своите сайтове по различни, но много близки ключови думи и създават допълнителни страници за тази цел.

Например: Имате къща за гости, направили сте си уеб сайт и искате да се класирате по ключови думи “вили за почивка” и “къщи за почивка”. Това е добре, двете ключови думи са със един и същ смисъл (почти), но за целта сте създали две отделни страници, всяка за една от тези ключови думи.

Пример 2 – Имате сайт за авточасти и искате да се класирате по ключови думи “Авточасти”, “Авточасти цени” и “Части за автомобили”. За целта сте направили Title (заглавие) – Авточасти | Авточасти цени | Части за автомобили. Това заглавие звучи много смешно, ако изобщо може да се нарече заглавие. Google знае, че Авточасти и Части за Автомобили са със един и същ смисъл. Ето такъв тип заглавия се наказват от търсачката. Друг често срещан проблем, който се наказва от Over Optimization Penalty е Keyword Stuffing-a Най-просто казано, когато потребител пише една статия и повтаря ключовата си дума непрекъснато с цел класиране на по-високи позиции. Освен, че такива текстове са изключително дразнещи за четене, търсачките ще ви ударят такъв шамар, че скоро няма да ви се занимава със изработка на уеб сайт или каквито и да е неща свързани със уеб. Най-важното място, където трябва да присъства вашата ключова дума е заглавието + 1,2 пъти повторена в съдържанието на статията. Това е напълно достатъчно за Google да определи значението на вашата статия.

Вместо една ключова дума, повтаряна много пъти в текста съсредоточете се върху самия текст. Полезната информация се харесва и чете от потребителите а Google обръща много внимание на този фактор. Ако вашата статия е интересна за хората, то тя ще се класира по нейните ключови думи дори без да сте ги писали нито един път в самото съдържание.

Ето тук можете да намерите едно много полезно видео от SeoMoz на тази тема. Ако все още не сте направили промените по сайтовете си, по-добре побързайте. Google започна да става все по-агресивен към подобни опити за манипулация на резултатите в търсачката. Надявам се, че тази статия ви е била полезна.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!