≡ Menu

Защо бебето плаче?

Малкото човече е съвсем безпомощно и единственият начин да съобщи за своите потребности е чрез плача. В повечето случаи има конкретни причини за бебешкото недоволство.

Ето и най-честите:

• Умора – нервната система на бебето още не е съвършена и малкото човече много бързо се преуморява – то има нужда от здравословен сън. Ако през деня е „натрупало” доста нови впечатления или не си е доспало, то плачът вечер е неизбежен.

• През първите дни, та дори и в първи-втори месец, будно ли е бебето, най-вероятно то е и гладно. С този плач можеш лесно да се справиш – достатъчно е просто да го сложиш на гърдата си;

• Мокри пеленки понякога е достатъчно просто да смениш пеленките за еднократна употреба, за да се почувства малкото спокойно и комфортно.

• Топло или студено – ако нослето е студено, значи на мъника му е хладно. А ако гръбчето е мокро или горещо, значи му е прекалено топло.С времето безпогрешно ще започнеш да различаваш причините за плача. Най-важното е винаги да се отнасяш с нужното внимание и загриженост към твоето малко съкровище.

• Колики – през първите три месеца газовете и коликите го мъчат неприятно и вечер не са изключени дългият плач и раздразнителност. Но не приемай ситуацията прекалено трагично – това е нормален етап от развитието, който ще отмине. А дотогава можеш да помогнеш с различни средства, препоръчани от педиатъра.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!