≡ Menu

Какво представлява дамския тренч?

Тренча или якето тип тренч, още наричано тренчкот, е тип връхна дреха, изработена от водонепромокаема свръх-издръжлива памучна, габардинова, поплинена материя или кожа. В България по-разпространени от тренчовете са шлиферите. Характерно за тренчовете е, че подплатата на им е подвижна и служи за изолация от външния слой на тренча. Ръкавите на класическите тренчове са тип реглан, а дължините варират – най-късите тренчове са с дължина до над коляното, а най-дългите с дължина до глезените.

Оригиналното тренча е бил облекло за военни офицери, което е било разработено преди войната, но започва да се използва по време на първата световна война в защитните окопи (на английски тренч), от където идва и името му.

Традиционно тази дреха е с двустранно закопчаване на гърдите с 10 предни копчета, има широки ревери, допълнителен слой плат на гърба и джобове, които се закопчават с копче. Тренча е снабден със самостоятелен колан на нивото на кръста, както и малки колани на ръкавите, около китките, които също могат да си пристягат (тази опция е добавена с цел да се претовари стичането на вода във ръкавите когато се използва бинокъл в дъждовно време). Често тренчовете имат и ленти на раменете, които се захващат чрез копче – те са заимствани от военните униформи. Традиционния цвят на тренчовете е каки (с цел по добра маскировка в близост до земята или окопа), но новите модели се предлагат във всякакви цветове.

Подходящ ли е тренча за зимата?

Тренчовете са замислени за есенни облекла и обикновено са твърде леки връхни дрехи за да бъдат подходящи за студените зимни дни.

Ако нуждата ти от стилна връхна дреха за през зимата се изчерпва с прехода от колата до офиса, дома, ресторанта или друго топло място, то тогава тренча може да ти свърши добра работа.

С какви дрехи мога да комбинирам тренча си?

През по-студените есенни дни можеш да носиш тренча си закопчан, а за да изпъкнеш и да се отличиш да обуеш цветни обувки (например червени ботуши). За малко по-топло време под леко отворения си тренч сложи блуза с дълги ръкави на райета или точки – така ще се получи интересен контраст. Друга чудесна класическа комбинация е тренч с дънки.

Мога ли да нося тренч, ако съм с нисък ръст?

Когато си с висок ръст е лесно да носиш почти всеки тип облекло, без да се притесняваш, но за по-ниските на ръст дами е важно да съобразят облеклото с фигурата си, за да се покажат в най-добра светлина. Ако ти си от по-ниските на ръст дами можеш да подбереш тренч с размер над коляното. Но дори дългият до глезените тренч може да изглежда добре на теб, ако го комбинираш с къса пола и високи ботуши.

Мога ли да нося тренч, ако съм с фигура тип „миньон“?

Женската фигура тип „миньон“ може да бъде изключително привлекателна, но е важен подбора на дрехи, за да се извади на показ най-доброто. Когато една жена е дребничка рискува връхната дреха да покрие цялото и тяло, като скрие красивите и форми. Това може да се избегна с един добре скроен тренч, който пасва точно на фигурата и чрез колана в талията придава женствен и стилен вид.

Каква е стандартната дължина на тренчовете?

Съвременните тренчове се изработват с дължини от 94 см. до 115 см. Първите френски тренчове са били по-дълги, често достигащи само на няколко сантиметра от земята, за да защитават по-успешно носещия ги от природните елементи. Няма правилна дължина на тренча, но този тип дреха трябва да бъде подбрана според типа фигура.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!