≡ Menu

Какво представлява хепатита

Хепатитът е възпаление на черния дроб, в резултат на прекомерна консумация на алкохол, излагане на токсични химикали, алергични реакции, предозиране на лекарства и др., но най-често тя е причинена от вирусна инфекция. В повечето случаи вирусния хепатит протича остро и трае няколко седмици. Хроничния хепатит е с продължителност около шест месеца.

Вирусите, които причиняват хепатит са най-малко седем различни вида и поради тази причина, кръвните тестове са необходими за поставянето на точна диагноза. Докато някои от тях могат да се разпространят при нормален контакт, по-тежките форми се предават по кръвен, полов контакт, сред наркомани и др. Симптомите на хепатит първоначално могат да се изразят в грипоподобни оплаквания, като неразположение и загуба на апетит. По-късно състоянието преминава към повишаване на температурата, гадене, чувствителност към светлина, повръщане, главоболие, подуване на ставите, тъмен цвят на урината, болки в корема и др. Симптомите протичат така, че черния дроб продължава да функционира, дори и когато голяма част от него е засегната от болестта.

Средства за защита при домашни условия

Ако сте заразен с вируса на хепатит Б, ето някои начини, за да предпазите останалите от евентуална зараза:

Вземете предпазни мерки за безопасен секс. Единствения начин да предпазите своя сексуален партньор от инфекцията е да избягвате сексуален контакт. Ако решите да имате полов контакт, говорете с партньора си за риска от предаване на хепатит. Редовно използвайте презервтиви. Не забравяйте, че презервативите могат да намалят риска от разпространение на хепатит Б, но не могат да го елиминират изцяло. Партьора ви също трябва да бъде тестван, за да получи медицинска помощ ако се установи, че е заразен с вируса на хепатит. Не дарявайте кръв или органи. Това може да доведе до разпространение на хепатит.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!