≡ Menu

Какво причинява проблеми със синусите?

Ако сте от онези хора, които имат проблеми със синусите, отделете малко време, за да разберете полезни подробности за тези ценни части от вашата глава.

Какво създава проблем на синусите?

Синусите са кухи въздушни пространства в рамките на костите между очите, зад скулите и в челото. Те произвеждат слуз, която поддържа вътрешността на носа влажна. Тази тяхна дейност помага за защита от прах, алергени и замърсители.

Малко любопитни факти за синусите

  • Никой не е напълно сигурен защо имаме синуси.
  • Синусите са отговорни за дълбочината и тона на гласа. Това обяснява защо звучите като Клинт Истууд, когато синусите са препълнени.
  • Ако тъканта в носа е подута от алергии, настинка или лоша околна среда, това може да блокира синусите. Течността от синусите не може да се оттече и това причинява болка.
  • Има осем синусови кухини общо. Те са сдвоени, по един от всеки в лявата и дясната страна на лицето.
  • Две синусите кухини се намират в челото.
  • Две са зад всеки скулата.
  • Две синусови кухини са в рамките на костите между очите.
  • И две зад всяко око.
  • Често срещани проблеми със синусите

Блокаж на синусите

Всеки синус има тясно място, наречено преходно пространство, което има отвор, който е отговорен за дренажа. Ако този отвор е запушен, това пречи на течността да се оттича правилно.

Допълнителни синуси

Около 10 процента от хората имат допълнителни синуси. Допълнителните синуси “ефективно стесняват това преходно пространство”, казва доктор Албритън, специалист по оториноларингология в Презвитерианската болница на Далас. Това също създава проблеми.

Изкривена носна преграда

Друг често срещан проблем е изкривената носна преграда. Това е тънката стена, изградена от кости и хрущяли, вътре в носната кухина, която разделя двата носни прохода. В идеалния случай тази преграда се намира в центъра на носа. Но независимо дали заради генетиката или поради нараняване, при около 80% от хората носната преграда се премества на една страна. Това затруднява работата на синусите и може да доведе до проблеми с дишането и хъркане.

Чувствителност и алергии

И накрая, има хора, които имат чувствителност към нещата в околната среда, както и към някои храни. Тази чувствителност предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, а понякога освобождава химикали от клетките в носа, които причиняват подуване.

Специалист по уши, но и гърло може да предпише лекарства за контролиране на симптомите. Хората с проблеми със синусите и предразположеност към алергии трябва да избягват екологичните дразнители като цигарен дим и силна миризма, което може да увеличи проблемите им със синусите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!