≡ Menu

Какъв бизнес да отворите при криза

Икономическата криза означава промяна в обичайните условия на труд на цялото общество. Кризата, започнала през 2020 г. заедно с пандемията COVID-19, сривът в цените на петрола и други фактори може да бъде началото на радикална промяна в икономическите парадигми по целия свят. Реалистично ли е в тази криза да започнете собствен бизнес и да постигнете успех? Какво да вземете предвид, когато стартирате стартиране и кое е най-доброто нещо, което трябва да направите в това нестабилно време?

Кризи, да, те създават проблеми, но също така предоставят възможности. Ще ви помогнем да ги видите, да разкажете на читателя за най-обещаващите бизнес области и какво да имате предвид при откриването на бизнес тази година.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

Как кризата се отразява на бизнеса

При криза предприемачът трябва да преоцени своя бизнес и стратегия за развитие. Трябва да търсим възможности за минимизиране на негативното въздействие на околната среда; не просто да остане на повърхността, но и да се развива.

За да не бъдем неоснователни, представяме резултатите от проучване на Фондация „Обществено мнение“, по време на което предприемачи в различни сфери на дейност бяха интервюирани за това как кризата засегна бизнеса. Бяха идентифицирани редица подобни проблеми, присъщи на повечето интервюирани бизнесмени; получените резултати са от значение за текущата ситуация.

Оборотът, доходите, печалбата на предприятията падат. Платежоспособността на потребителите намалява: хората харчат по-малко, ограничават се в обичайните си разходи. Една група бизнесмени, за да привлече хората и да поддържа продажбите, е принудена да намали продажните цени, да проведе повече промоции и да продава стоки на отстъпки.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Друга група предприемачи в лицето на увеличените разходи (за комунални услуги, консумативи и т.н.), напротив, е принудена да вдига цените на рафтовете. Това важи особено за тези, които продават вносни стоки.

Покупните цени на консумативи, суровини и услуги се увеличават. Разходите за комунални услуги, включително електричество, нарастват. Наемът също нараства.

Трудности при набирането на пари. За устойчива работа и развитие предприемачите може да се нуждаят от кредитни средства, но банките не са склонни да дават пари по време на криза. Те също могат да повишат лихвите.

Нестабилност на обменния курс на рублата, ръст в цената на чуждестранната валута. Това е важно за всички икономически агенти в страната, но особено за предприемачите, работещи с внос. Чуждестранните стоки стават по-скъпи, еквивалентни на нарастването на стойността на долара, еврото, юана или друга валута.
Високи данъци.
Намаляване на персонала. С намаляване на продажбите и работата, бизнесът намалява разходите, насилствено се отървава от наетите работници, които са станали ненужни. Така че можете да навредите на бизнеса си в бъдеще, като уволните опитни служители, които познават бизнеса си.

Ръст в цените на горивата и смазочните материали (горива и смазочни материали). Времето е пари; за да имате време да направите всичко навреме, трябва да използвате служебни превозни средства. Разходите за бензин или друго гориво са доста голям разход, който се увеличава само по време на криза.

Дългове, забавяне на плащанията. Често има случаи на закъснения или неплащания от контрагенти за вече приключени договори и работа. За тези, които участват в издаването на заеми, е още по-трудно в такива моменти, защото заемодателите могат просто да спрат да плащат парите.

Поради намаляването на доходите обществото спестява и подхожда към покупките много по-селективно: или отказва изцяло от вторичните разходи, или значително ги ограничава.

Хората се опитват да държат безплатни пари в касата си за един дъждовен ден, докато ситуацията се подобри. Потребителската психология се променя – вместо да купуват нови неща, те се опитват да ги възстановят, харчейки по-малко пари.

Пандемията и кризата се отразиха негативно на малките и средните предприятия; Казано направо, компаниите от сектора на търговията, туризма и HoReCa (хотели, ресторанти, кафенета) са имали трудности. Някои се затвориха напълно или до по-добри времена, други се опитаха да се адаптират към новите условия.

 

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!