≡ Menu

Какъв Хостинг да Изберем

В тази публикация ще се опитам да разясня и сравня разнообразието от хостинг планове, както техните недостатъци и предимства. По света и в България има богато разнообразие както на хостинг доставчици, така и на специални хостинг услуги, които те предлагат. Потърсете правилният за вас вид хостинг план, за да оптимизирате най-добре вашето интернет присъствие.

Споделен Хостинг – На определен сървър се разполагат стотици споделени планове, като хардуера на машината се поделя между споделените хостинги. Предимството на този хостинг план е че е най-евтиния от възможните опции. Лошото е че трябва да делите хардуера на машината със десетки други сайтове, разположени на него. А когато някой чужд сайт започне да натоварва прекомерно машината, са потърпевши другите юзери, които шерват настоящия сървър. Най-Често администраторите премахват или преместват подобни натоварващи сайтове, но за това трябва време, през което вие ще имате загуби в трафик, време за зареждане на страниците и др.Но въпреки това споделеният хостинг е перфектно решение за неголеми блогове, информативни или фирмени с неголяма посещаемост. А хостинг компаниите предоставят множество видове планове за споделен хостинг, за да удовлетворят и най-капризният потребител.

VPS – Виртуален Сървър – Както при шаред хостинг, така и тук на една машина се разполагат няколко виртуални сървъра. Но разликата е в броя акаунти на сървър. Количеството на VPS плановете в един сървър е няколко пъти по-малък от колкото при споделеният хостинг. Освен това при VPS хостинга имате точно заделени и определени параметри от сървъра само за ваша употреба. Услугата е малко по-скъпа отколкото при споделеният хостинг, а това води до гарантиран сървърен ресурс и по-голяма сигурност. И тук се продават множество планове, в зависимост от вашите критерии за скорост на свързаност, оперативна памет, дисково пространство и други параметри. ВПС сървърите са добри за средно посещаеми форуми, онлайн магазини и всякакви електронни услуги със средна натовареност.

Dedicated сървър – С по прости думи това е да си наемете цял сървър само за вашите нужди. Скъпо удоволствие, но ако имате много посещаван сайт с десетки хиляди посетители наетият сървър е подходящ за вас. Когато сте си наели сървър имате много предимства. Можете да предпочетете с каква операционна система да работи сървъра. Можете да си обновявате програмите по всяко време, докато при споделения хостинг или виртуалните сървъри за подновяването се грижат администраторите в хостинг фирмата, а те невинаги действат на момента. Вместо да наемете сървър, можете да си закупите такъв, като вие да си изберете хардуерните компоненти на сървъра. След това може да го поставите в Дейта Центъра на някоя от Хостинг компаниите. Тази услуга се нарича Колокация. Тук изгодата ви е че можете да ъпгрейдвате не само софтуера, но и хардуера на вашият сървър.

В последно време все по-известен взе да става облачният хостинг. На него ще отделим цяла една тема, за да ви прдставим по-подробно новото течение в света на хостинга.А вие преди да си закупите хостинг план или да наемете сървър, помислете подробно от какво се нуждаете, за да си оптимизирате правилно разходите за вашето онлайн присъствие.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!