≡ Menu

Как да изберем адвокат?

Обикновено законопослушните граждани нямат идея как да комуникират ефективно с органите на полицията, съда и прокуратурата. Но живота е склонен да поднася неприятни изненади и често хората изпадат в извънредни ситуации като поставяне под арест, повдигане на обвинение или подаване срещу тях на жалба или искова молба. Или пък просто можете да се сблъскате с непрофесионалното отношение на служителите в полицията, прокуратурата или съда, като повечето обикновени граждани нямат идея какво трябва да се предприеме, за да се излезе благополучно от неприятната ситуация. Именно в такива неприятни, но и като цяло неизбежни ситуации се налага да потърсим квалифицираната помощ на адвокат.

В днешно време университетите в България произвеждат едно значително количество юристи, които в последствие стават адвокати. Но както показва практиката въпреки големия избор въобще не е лесна задача да се открие квалифициран и компетентен адвокат. За това и в настоящата статия ще дадем някои общи насоки за това какви са основните моменти при избора на вашия адвокат.

Колкото и банално да звучи е добре да проверите, дали съответния адвокат е регистриран в съответната адвокатска колегия. Измамници в този бизнес макар и рядко се срещат. За да бъде придобит статута на адвокат в България същия трябва да е дипломиран юрист, придобил юридическа правоспособност, положил изпит за адвокат и вписан в адвокатска колегия. Трябва и добре да си дадете сметка обаче, че макар и отговарящ на всички тези условия има голяма разлика от адвокат до адвокат по отношение на опит, лични качества и специализация.

Макар че в университетите се получава висше юридическо образование, което покрива всички аспекти на правото хората избрали попрището на адвокати специализират в определено направление. За това и юристът с опит в административното право е напълно възможно да се окаже напълно неподготвен по наказателноправната материя. Избирайте специалист според естеството на проблема, пред който сте изправени.

Опитът на адвоката определено е следващия фактор, на който трябва да обърнете внимание. Логично е да се предположи, че по-дългия стаж е донесъл на един юрист повече опит и знания. Но също така имайте предвид, че особено в областта на наказателното право много от настоящите адвокати са бивши кадри от съда, следствието и прокуратурата. Такива адвокати освен юридическите познания имат и познанствата, или с други думи връзките, които могат да играят голяма роля в българската правораздавателна система.

Важен фактор при изборът на адвокат е цената на услугите, които предлага. Услугите на адвокатите имащи изградено име са доста скъпи, но не трябва и да съдите за професионализма на един юрист по неговия ценоразпис. В днешно време не е рядкост много от младите колеги адвокати да обявяват цени на услуги превишаващи тези на свои именити и опитни колеги с доста по-голям стаж. За това и трябва да се провери, какви са постиженията на конкретен адвокат, за което интернет може да бъде незаменим помощник.

Когато най-накрая се срещнете с избрания от вас адвокат обърнете внимание на външния вид и поведението на адвоката. Като за всеки човек тези два показателя могат да разкажат много. Ако адвокатът е с неугледен външен вид, то точно така той вероятно се отнася се и към делата си. Ако същия говори и пише неграмотно, то по подобен неграмотен начин би подавал документацията до различните инстанции, което ще доведе до негативно или пренебрежително отношение към него и неговия клиент от правоприлагащите органи. Ако разговаряйки с адвоката забележите, че същия ругае и се отнася пренебрежително към свои колеги, правителството, държавата и т.н. по-добре потърсете друг, защото подобен „специалист” явно е доста непредпазлив, импулсивен и склонен към прибързани действия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!