≡ Menu

Хотели в Приморско

Приморско се намира на малък полуостров между два залива, като съчетава добър климат, плажове, интересни места за забавление и исторически паметници.

Крайбрежният град Приморско е наситен с руини на древните градове. Селището е най-дългото просъществувало населено място в този регион. Разположен е на хълм, който днес се нарича „Вълчаново кале“. В античността е съществувал един от големите черноморски градове, а именно-Ранули. Крепостни стени са обграждали града с площ около 30 декара. Според археолозите тази крепост е една от най-големите крепости-градове в страната, а през средновековието става и областен център.

По брега на морето и днес могат да се намерят изхвърляни от течението парченца от древните керамични съдове.

Преди 10-тина година археолози откриват така търсеното светилище на Ранули. Предполага се, че както всеки голям град и този най-вероятно е имал светилище извън границите на селището. На няколко километра от крепостните стени специалисти разкриват почти недокоснато съхранени светилище, което е изградено с огромни частично обработени камъни, които са подредени в неправилни кръгове. В определени дни на годината слънчевите лъчи достигат през процепите между тях. Смята се, че е построено около 14 век пр. н.е. и е използвано до към 5 век след Хр.

Можете не само да отседнете в хубавите хотели в Приморско, но и да разгледате някои от защитените територии на територията на общината:

Блато лиман Алепу е защитена природна забележителност от 1994г и е известно със своите дюни като най-високите дюни на Балканския полуостров. Красив флорален вид е пясъчната лилия.

Резерват “Ропотамо” е официално защитен през 1992 г. и е с огромна площ, включвайки в себе си съществуващите до този момент резервати “Аркутино”, “Змийският остров”, “Морски пелин”. По- голямата му част от площта на резервата се намира на територията на Приморско. Тук влизат природни забележителности като устието на река Ропотамо и скалното образувание Лъвската глава. В резервата също се включва и природната забележителност Маслен нос. Характерни са скални образувания и фиордите, като той е подслон за колонии на различни видове прилепи. От животинките видове се срещат елени, диви прасета, диви котки и чакали.

На “Змийският остров” напролет могат да се срещнат големи ята чайки, както и много видове птици спират на острова за почивка и храна.

Резерватът “Водни лилии” се намира в местността в коритото на р. Ропотамо и е обявена за резерват с цел опазване на големия брой на водни лилии и ясенова гора. Пясъчни дюни “Перла”

Биоразнообразието на община Приморско е по-богато от това на община Царево и подобно на биоразнообразието на община Созопол. То трябва да бъде запазено не само заради изчезването на определени видове, но и за да се избегне продуктивността, причинена от някои недобре функциониращи екосистеми.

Така, че ако сте избрали да почивате на Българското Черноморие, Приморско е един добър избор, имайки предвид, че разполага с достатъчно хотели, ресторанти и атракциони освен всичко останало.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!