≡ Menu

Как да изберем най-евтиното отопление за новата си къща?

Със сигурност след като сте инвестирали огромна сума пари, за да построите новия си дом, искате да преди всичко да сте енергийно независими, без това да окаже негативно влияние на качеството на отоплението във вашия дом. Още със започването на този проект, се предполага, че сте се запознали с вариантите за отопление на къщата. В момента съществуват няколко системи за отопление като най-съществена разлика между тях е формата на гориво, което използват – твърдо, течно или газообразно.

Тъкмо заради това, преди да вземете финалното решение дали д се отоплявате с инверторни климатици (електричество), парен котел (нафта или въглища) или пелетни котли (пелети) е добре да се запознаете с предимствата, недостатъците и съответно цената на различните опции. За да улесните процесът на преценка следвайте по-долу изложените инструкции:

Инструкции при избор на парно отопление

  1. Разберете до каква степен е на разположение горивото, което искате да използвате. А също така и това, което ще трябва да направите, за да получат достъп до него – наличност на дистрибутори, складове и други. Природният газ, например, може да се достави директно в дома ви от местна компания – ако има изградена газопроводна мрежа. Други горива като пропан-бутан и нафта за отопление се доставят в бутилки-резервоари от местни или национални дистрибутори. Вие ще трябва да намери подходящ и надежден дистрибутор във вашия район. Дървените пелети обикновено се продават в торби от центрове за дома и градината или специализирани складове.
  2. Сравнете цената на различните видове гориво за отопление. Цените на горивата за отопление варират. Природният газ се продава от местни компании в единици, наречени кубични метри. Други видове гориво, като пропан или нафта, се продават в литри. Дървесни пелети обикновено се продават на килограм за домакински цели или от тона за търговска употреба.
  3. Изчислете енергийната ефективност на видовете гориво за отопление. Енергийната ефективност представлява процентът от горивото, които ще се преобразува в топлина. Например, природния газ, използван в печка за отопление има около 97% ефективност, а нафтата за отопление се оценява с ефективност от 80 на сто. Извадете процента на ефективността от 100 (100 – 97 = 3) и това ще ви да даде процентът на загуба от процеса на горене.
  4. Разберете каква е стойността на избраното от вас гориво в килоджаула (kj). Колкото повече килоджаула горивото може да отдели, толкова ще е по-голямо пространството този вид гориво ще бъде в състояние да отопли. Антрацитните въглища съдържат 35 000 kj за всеки килограм. Дървените пелети имат съдържание от едва 17 000 на килограм, което почти два пъти по-малко.
  5. Запознайте се отблизо с разликите между котлите за парно на пелети и тези, които използват дърво и въглища. Пелетите изискват по-скъпи и технологично сложни пелетни котли. Още повече, че дървеният материал може да бъде изгорени и в обикновени печки на дърва.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!