≡ Menu

Борба с хлебарки и капани за хлебарки

Хлебарките са на първо място сред най-опасните за здравето на човека паразити. Има случаи, в които съжителството с тях дори е имало фатални последици за живота на хората. Хлебарките отравят и развалят хранителните продукти и оставят в тях изпражненията си. Ако човек яде от подобна заразена храна, възможно е да получи тежка алергична реакция. Това е и причината борба с хлебарките да се води в почти всеки дом, защото тези неприятни създания живеят буквално навсякъде.

Сред голямото разнообразие от пестициди и препарати за борба с хлебарките едно средство никога не губи своята ефективност – боракса или боровата киселина. И до ден днешен хлебарките не успяват да се приспособят към съединенията на боровата киселина. Това вещество дехидратира организма на хлебарката и ако наблизо няма вода, хлебарката умира.

Простичък, но ефективен начин за борба с хлебарки е чрез примамка, направена от смес от суха мазилка (калциев сулфат хемихидрат) и брашно. Местообитанието на хлебарките се поръсва със сместа и останалото е въпрос на време. Когато миксът попадне в организма на хлебарката, калциевият сулфат се втвърдява и се превръща в гипс – и хлебарката умира!

Малко известен факт е, че изпитани средства за борба с хлебарките са дафиновите листа и обелките от краставици. Активният принцип срещу хлебарките в дафиновия лист е цинеол, а в обелките от краставици – алдехид транс-2-ноненал. При борба с хлебарките помагат и миризмите на различни цветя, така че един букет на масата в хола или кухнята няма да навредят. Хлебарките не могат да понасят миризмата на черен и червен бъз. А в някои села в Русия хората окачват по стените на стаите си цъфтяща ръж, чиято миризма е непоносима за хлебарките.

Каквито и капани за хлебарки или препарати за изтреблението им да използвате – всичко ще е безсмислено, ако вечер в кухнята оставяте чинии с остатъци от храна, неизмита мивка или пълна кофа с боклук.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!