≡ Menu

Как да изберем правилния акумулатор за нашия автомобил

Като цяло има 3 вид акумулатори. Първият вид акумулатори е с наслоени плочи; вторият вид акумулатори е с плочи с решетъчна структура и последният вид акумулатори е с електроди с увеличена площ.
За най-правилен избор на акумулатор може да прочетете повече в сайта ни.

Като цяло трябва да гледате няколко важни параметъра

  • Най-важно е разбира се напрежението, което за повечето автомобили е 12V.
  • На второ място идва капацитетът, който показва електричеството, дадено за единица време.

Но как да изберем с какъв капацитет да е нашият акумулатор? Може да изберете препоръчания от производителя на автомобила ви, но е възможно и друго. Някой съветват, че не трябва да избирате по-малък капацитет. Първо това няма да е достатъчно нито за стартиране, нито за действие. Второ акумулаторът ще се износи по-бързо.
Затова по-добре си изберете акумулатор с по-голям капацитет, но не прекалено голям…

Има популярен мит, че е невъзможно да се постави акумулатор с по-голям капацитет, тъй като хронично няма да бъде никога напълно зареден, но ви уверяваме, че това съвсем не е така. Въпросът е, че при стартирането на вашия двигател ще се изисква приблизително еднакво количество енергия, което ще се върне обратно в акумулатора, когато двигателят започне да работи и алтернаторът започне да произвежда ток. Консумираната енергия не зависи от капацитета на самия акумулатор, а само от включените консуматори и няма да се увели, ако той е с по-голям капацитет. Акумулаторът няма да е съвсем напълно зареден в случай на твърде голям брой неуспешни опити да стартирате двигателя. Когато колата остарее, алтернаторът се износи и не дава необходимия ток при максимално натоварване (например зимно време при включено парно и фарове), акумулаторът започва да “помага” на алтернатора. Колкото по-малко е напрежението на алтернатора, толкова по-голяма ще е тази помощ и толкова по-бързо става разреждане на акумулатора. Затова е по-добре акумулаторът да е с по-голям капацитет.

По този начин можете безопасно да изберете акумулатор, което да бъде с по-голям капацитет. Например вместо акумулатор с 55 A/ч може да поставите с 60-62 A/ч. По този начин ще имате възможност за по-сигурно стартиране. Ако обаче акумулаторът се е разредил много, ще му трябва повече време да се зареди…

При нулеви градуси Целзий капацитетът на акумулатора е само 80% от номиналната стойност. Докато при допустимите 55 градуса той е 135%.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!