≡ Menu

Как да изберете надежден счетоводител за вашата фирма?

Счетоводителят е необходим на всяка фирма, независимо от нейния размер и бизнеса, който упражнява. Фирмите се нуждаят от редовно счетоводно обслужване, за да са изрядни пред властите, затова им е нужен счетоводител, който да се грижи за документацията. Какви варианти съществуват за по-малки компании и как да изберете счетоводител, ако сте собственик на подобна фирма?

Един от вариантите е наемането на счетоводител, който работи във вашата фирма постоянно и е ангажират с предоставянето на пълно счетоводно обслужване. Доста често обаче се оказва, че един специалист не е достатъчен за всички счетоводни задачи, което пък увеличава разходите ви заплати на наетите счетоводители. Това понякога се оказва нецелесъобразно и дори непосилно, затова много собственици на фирми с ограничени ресурси избягват тази опция.

Другият вариант е да се възползвате от счетоводните услуги, предлагани от кантори, специализиращи именно в такъв тип дейност. Това са външни фирми, които се занимават със счетоводно обслужване на компании с всякакъв размер и сфера на действие. Тези счетоводни кантори предоставят разнообразие от услуги, които гарантират цялостното ви счетоводно обслужване и изрядност пред данъчните власти в страната.

Повечето подобни агенции предлагат гъвкави абонаментни пакети от услуги, които могат да бъдат коригирани спрямо нуждите на вашия бизнес. Най-често услугите включват ежемесечна обработка и осчетоводяване на документи, изготвяне на справи, подаване на декларации от ваше име, съставяне на ведомости, назначаване на служители, съставяне на трудови договори, изготвяне на баланси, представителство пред данъчните агенции, консултантски услуги, регистрация на фирми, данъчно облагане и т.н.

Фирмите, предоставящи счетоводни услуги, разполагат с достатъчно на брой оперативни и експерт счетоводители, които са специалисти в различни сфери, така че можете да сте спокойни, че вашето счетоводство е напълно изрядно.

Макар че съществуват многобройни фирми и лица, предоставящи счетоводни услуги, изборът може да е затруднен.  За да наемете надеждна кантора, трябва да проучите вариантите. Най-удачно е да се допитате до познати и приятели, които имат опит. Те ще ви препоръчат фирми, от които са доволни. Възможно е също да проучите в интернет счетоводните кантори в близост до вас и да прочетете коментари от клиенти в сайтовете им и в онлайн форумите. Така ще придобиете представа за коректността и надеждността им.

Свържете с няколко фирми, предлагащи счетоводно обслужване и разговаряйте с техни представители, за да си съставите лични впечатления и да установите дали услугите и цените ви удовлетворяват. Повечето абонаментни пакети могат да бъдат променяни и предоговаряни, за да отговарят на специфичните потребности на вашия бизнес.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!