≡ Menu

Как да пестим енергия с климатик

Сметките за ток става все по–високи с всеки изминал месец. От радиото и телевизията ни засипват с новини за предстоящо увеличение на цената на електроенергията. Все повече хора започват да използват нощната енергия като алтернатива за пестене. Климатикът се оказва почти непосилно удобство за голяма част от населението. Неговите качества са неоспорими, но разходът на енергия е прекалено висок. Малко хора се замислят, че е възможно да си осигурят топлина за зимата и прохлада за лятото с помощта на този уред и то без да увеличават значително сметката си за ток. Съществуват няколко дребни хитринки, които ще споделим с вас.

Пестенето на енергия започва с правилния избор на климатик. На пазара се предлагат отоплителни тела от различен клас и марка. Най – често срещаните в магазините в София и в цялата страна са климатиците с марка Daikin и Panasonic. Какъв ще изберете е въпрос на личен избор. Но се съобразете с параметрите на климатика. Производителите препоръчват отоплителните тела да бъдат DC инверторни. Те се характеризират с променлива мощност. Ефикасността им е висока и се дължи на специални компресори. Тя се явява важен фактор за намаляване на месечната сметка за ток.

Когато закупувате климатик не се влияйте от цената му. Колкото по–скъп е той, толкова по–ефикасен ще бъде. Парите, които сте дали за неговата покупка ще ви се възвърнат с първите месечни сметки за изразходвана електроенергия. Съобразете покупката на климатик с размера на помещението, което ще отоплявате или охлаждате. Правилният избор също оказва влияние върху пестенето на ток. Когато включвате уреда бъдете внимателни с температурата, която избирате. Тя не бива да бъде прекалено висока или прекалено ниска. Това влияе върху мощността на тялото. Поддържането на умерена температура спомага за намаляне на месечната сметка за ток.

Когато се цели охлаждане на помещението се препоръчва поддържане на температура от 26 С – 28 С. За да намалите разхода на енергия при отопление настроите климатика си на 20 С – 24 С. Не забравяйте да закриете прозорците със завеси или щори. Чрез спирането на достъпа на вятър и слънчева светлина се постига по–бързо затопляне или охлаждане на затвореното помещение. От значение е проверката на въздушните филтри на уреда. Препоръчва се климатиците да бъдат почиствани на всеки две седмици. Ако се стигне до тяхното запушване, те започват да функционират неправилно, а това се отразява на разхода на електроенергия. В период, в който сте сигурни, че няма да ползвате уреда изключете прекъсвача. Дори да не работи, климатикът винаги консумира до 5 вата електроенергия.

Подходящият модел климатик и правилната му експлоатация не представляват сериозна заплаха за семейния бюджет! Така че спокойно можете да си направите подарък за идващите празници.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!