≡ Menu

Кратка история на бикините

Бикините могат да бъдат определени като малък женски бански костюм състоящ се от две части, който разкрива пъпът и гърдите на жената. Вдъхновен от името на Бикини Атол, след проведен ядрен тест в САЩ, преди десетилетия, производителите на бански костюми във Франция, стартират бански революция със същото име и го патентоват.

Друг френски производител през 1932 година стартира производството на Атом, друга търговска марка, бански в две части като формите са по-приплъзнати и обемисти, прикриващи по-голяма част от тялото.

Марката Атом, коренно променя облеклата, банските костюми, роклите и предизвиква огромен скандал в Италия, Испания, Белгия. Ходенето на плаж с бански от две отделни части в един момент е било забранено. В един момент дамското бельо, бански костюми не се е различавало с повече от избор на платове, модел и цвят.

Преди да бъде разрешено публикуването на снимка на женско тяло в медиите е имало много строги правила: бански костюми с презрамки, поли, като снимките на открито не са били разрешени, заснети на фалшив пясък в статични пози.

В този контекст специално, бикините изглеждат като перфектния аксесоар за реклама на младите актриси като Бриджит Бардо и Джейн Мансфийлд. Приети от филмовите звезди, бикините станаха основната дреха на екрана.

Бикините участват в оформянето на въображаема фантазия на секс символ.

Водена от своя дизайнер, опитвайки се да привлече вниманието: актрисата Диана Дорс се появява на филмовия фестивал във Венеция през 1955 година, облечена в бански костюм от норка, докато Джейн Мансфийлд показва ризи от животинска кожа.

Историята на бикините е не толкова история на една дреха, а еволюция на съвременния морал.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!