≡ Menu

Как да утешим бебе с колики?

Когато бебето се роди, неговото дебело черво може да направи реакция с определени ензими, което води до много силни болки на кърмачето. Тези болки обикновено започват след първите 20 дни и могат да продължат до 3 – 5 месеца.

Бебешките колики са много неприятно състояние, при което родителите се чувстват напълно безпомощни. По време на появата на коликите, бебетата плачат непрекъснато и понякога дори крещят от болка. Лекарите не са сигурни за причините за колики и за щастие проблемът не е постоянен, а се появява обикновено след обяд. Бебешкият плач може да продължи и над три часа, до пълното изтощение на новороденото.

Лекарите постоянно се опитват да проучат това състояние и много от тях са на мнение, че бебетата хранещи се от шише са по-склонни към поява на колики, от тези кърмени от майката. Това обаче не означава, че и кърмените бебета не могат да получат болки.

Бебешките колики се появяват без предупреждение, бебето започва да плаче силно, и след известно време тя изведнъж отшумява. Смята се, че ако се държи бебето в изправено положение или по корем, като под него е поставена затоплена хавлия, тогава болките са много по-слаби. Ако болките продължават може бебето да бъде леко разклащано, тъй като болките идват най-вече от образуваните в корема газове.

Въпреки всичко, плачът може да не се дължи само на коликите и затова трябва да се отиде на лекар, който да установи какъв е проблема. Възможно е плачът да е в резултат на някой друг по-сериозен здравословен проблем, затова лекарският преглед е задължителен.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!