≡ Menu

Лумпектомия – начин на лечение при рак на гърдата

Лумпектомията е хирургическа процедура с дълго и болезнено възстановяване. Повечето жени страдат от появата на бучки в гърдите. В по-голямата си част тези бучки са доброкачествени и не се нуждаят от операция. Въпреки това, в случай на злокачествени бучки, които са в резултат от развитието на рак на гърдата, операцията е единственият възможен избор. Лумпектомията е операция, която запазва гърдата, за разлика от мастектомията, която представлява нейното пълно премахване. При лумпектомия се премахва само бучката и прилежащата и тъкан. Времето за възстановяване е доста дълго и продължава няколко седмици.

Лумпектомия – възстановяване и грижи

Лумпектомията е хирургическа процедура, която най-често се извършва амбулаторно. Преди това се правят изследвания за здравословното състояние на пациента. Определя се вида на анестезията дали ще е локална или обща. По време на операцията се отстранява бучката заедно с част от заобикалящата я тъкан. Често се налага отстраняването и на лимфни възли. След операцията на пациента се предписват допълнителни медикаменти за възстановяване. Поставя се дренаж под мишниците или на гърдите за да се събират излишните течности. Това се прави обикновено ако има отстранени лимфни възли. В този случай възстановяването може да отнеме малко повече време от обикновеното.

Ефектите от анестезията траят около 48 часа. През това време, вие не трябва да се шофира или да се подписват важни документи. Предписаните лекарства са най-вече болкоуспокояващи. Обикновено не се налага премахване на шевове, тъй като се използват конци, които се разтварят самостоятелно. В друг случай, те могат да бъдат премахнати от хирург след 15 дена. Необходимо е да се сменя ежедневно превръзката на раната. Превръзката трябва да се прави в съответствие с инструкциите на хирурга и следва да се прилагат подходящи хигиенни мерки за да се намали риска от инфекция.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!