≡ Menu

Камини на дърва

В момента пазара предлага всевъзможни видове камини, но тези на дърва си остават класика в жанра. При тях наложително е наличието на комин, които да отвежда дима извън помещението. Това Ви задължава да живеете в къща или да сте убедени, че коминът във вашата жилищна сграда ще осигури на камината нужната тяга.

Камините на дърва могат да бъдат с отворено огнище или с горивна камера. Тези с отворено огнище са по-атрактивни, но същевременно са и с много-нисък коефициент на полезно действие. Те на практика отопляват само околното пространство и излъчената топлина трудно достига до отдалечените части на помещението. Към това трябва да се добави и факта, че камината издърпва част от топлия въздух в комина. Не може да се подценява и повишената опасност от пожар-може да изхвръкне искра, да падне въглен или горящо дърво.

Другият вариант – камина с горивна камера, има доста предимства преди камините с отворено огнище. На първо място това е значително по- високият коефициент на полезно действие (3-4 пъти), които осигурява по-голяма мощност и значително по-нисък разход на дърва. Към предимствата можем да прибавим и липсата на неприятни миризми и пушеци идващи от огнището. Важна е и по-голямата безопасност, която осигурява горивната камера. Разбира се не можем да не отчетем и наличието на недостатъци, като най-сериозен такъв е липсата на акумулиращ ефект – щом огънят изгасне и камината изстива.

Без значение с отворено огнище или с горивна камера, най-важно е, ако изберете камина на дърва, да осигурите подходящи условия за нейното функциониране. На първо място е коминът, който трябва да е с височина 10 – 12 пъти тази на огнището, а сечението му да е поне 160 кв. см. Изборът на дърва също не отстъпва по важност, като най-подходяща е широколистната растителност.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!