≡ Menu

Картофи, семена за картофи и как да изберем правилно

Можете ли да повярвате, че така обичаният и познат на всички картоф някога е бил набеден за отровен? Днес ни е трудно да си представим живота без този апетитен, хранителен и полезен кореноплоден зеленчук. На фона на многообразието от червени, жълти, бели и сини картофи днес и използването им за приготвяне на всякакви кулинарни рецепти, смело можем да кажем, че  картофите заемат челно място в класацията на най-важните храни, благодарение на които човечеството се изхранва.

Разнообразното и пълноценно хранене е в основата на множество изследвания и разработки на диетолози. По-голямата част от тях поставят картофите на една от челните позиции сред най-полезните и богати на хранителни вещества храни. Това не е случайно. В 185 година печени картофи се съдържа една трета от дневната доза витамин С, от която се нуждае организма ни, за да функционира правилно и да се бори с вирусите.

Наред с това картофите притежават неразтворими влакнини, флавоноиди (антиоксиданти, които ни предпазват от сърдечносъдови заболявания), фитохимикали (химически компоненти, които подсилват имунитета и ни предпазват от рак, сърдечносъдови заболявания и хронични болести) и калий, който се грижи за нормалните нива на кръвното налягане. Ако към изброеното прибавим факта, че в порция от 185 година варени картофи има само 200 калории, няма как да не се съгласим, че тази вкусна храна има своето важно място в менюто на всеки от нас. Поради това, че зрелите картофи се съхраняват лесно, те се срещат през цялата година на пазара.

Единствено т. нар. млади картофи, които са изключително вкусни и обикновено се консумират с кожата, могат да бъдат намерени само през май и юни. Интересното за тях е, че съдържат в кората си повече витамин В, влакнини, желязо, калий, цинк и фосфор, в сравнение със сърцевината им. Най-добрите картофи, които можете да подберете за вашата кухня са със свеж вид, без дефекти и зелени петна. Наличието на зелени петна по картофа означава, че той е бил изложен на слънчева светлина и в него има наличие на токсини. Подобни картофи могат да предизвикат натравяне на организма, в случай, че сте консумирали голямо количество от тях. При обработване на картофите е необходимо да се отстрани мястото със зелено оцветяване. Според времето, в което узряват и се берат, картофите се делят на ранни, средно ранни и зрели.

Сред вкусните зрели картофи са картофите от сорта Bliss, Yukon golds Айдахо (червени), сини картофи. За фермерите, които искат да отгледат хубави и вкусни картофи е важно какви семена за картофи използват. Сортовите картофи имат различен вкус като това зависи, както от самия сорт, така и от начина на отглеждане и най-вече наторяване. По-твърдите картофи са с около 14 % съдържание на нишесте. Подходящи са за салати. Универсалните картофи, които могат да бъдат готвени по всякакви начини, притежават около 15 % нишесте. Брашнисто сваряемите картофи са с над 16% съдържание на нишесте и се използват главно за направата на картофено пюре и сгъстяване на супи. При покупка на семена за картофи, фермерите се информират за сорта на картофа, големината и външния вид на плода, устойчивостта му на болести, произхода на семето и добива, който може да се очаква от 1 килаграм семе при поливни условия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!