≡ Menu

Катарактата е сериозен проблем при възрастните хора

Зрението е особено важно за здравето и пълноценния начин на живот. За съжаление, както при всеки един орган от нашия организъм, очите също могат да бъдат засегнати от различни заболявания. Най-широко разпространени са болести като късогледство, далекогледство, катаракта и глаукома. Много важна съставна част от окото са ретината и зеницата, чрез които ние възприемаме светлината от различни образи и по този начин виждаме. Обикновено при засегнатите хора, съществува аномалия на роговицата, която може да има неправилна форма, или в различна степен неравна повърхност. По тази причина, светлинният лъч от различни обекти и образи, достига не директно до ретината на окото, а се пречупва хаотично и неправилно или пред ретината, или зад нея.

При тези случай се наблюдава късогледство и далекогледство. Друго, широко разпространено заболяване е катаракта на очите. Думата идва от латинския език и в буквален превод означава „водопад”. По смисъл тя точно определя състоянието на болния от катаракта, защото пред очите му постепенно се спуска завеса от мъгла и той почва да губи зрение. Обикновено най-засегнати от катаракта на очите са възрастните хора, затова и това заболяване е известно с популярното определение „старческо перде”. По същество, при катаракта на окото се наблюдава помътняване на естествената леща на окото. Тя е много важен орган, защото посредством нея, светлината достига до вътрешното око. Така увредена, лещата спира постепенно да пропуска достигналата до нас светлина от различни образи и обекти и човек започва бавно да губи зрението си.

Обикновено хората получават катаракта на очите в напреднала възраст, над шестдесет и пет години, но от катаракта могат да бъдат засегнати и хора след четиридесет годишна възраст. В редки случаи се наблюдава и вродена катаракта, когато бременната жена е боледувала от рубеола или сифилис. Честа причина за образуване на катаракта са редица заболявания като високо кръвно налягане, захарен диабет, хронични възпаления, които често се срещат при възрастните хора. За съжаление, катаракта на очите може да се отстрани само по оперативен метод, засега лечението с различни видове капки не дава резултат.

При хирургичните интервенции, се използва ултразвуков апарат, като на мястото на разбитата и отстранена леща се поставя изкуствена. Обикновено първите признаци за катаракта са лека замъгленост, като постепенно „мъглата” се засилва с времето и все-повече ограничава зрението. Степента на засегнатост може да увреди зрението на болния дотолкова, че той да усеща само светло и тъмно, без да вижда определени образи. Обикновено, първо едното око развива катаракта, но понякога заболяването може да засегне и двете очи. В клиничната практика има случаи на два вида катаракта – кортикална, или периферна и ядрена, или централна. При първия вид катаракта, централната част на лещата на окото се запазва бистра и прозрачна, но се засягат периферните участъци.

При този вид замъгленото зрение нараства от периферията към центъра на лещата. При втория вид катаракта, е засегнат централния участък на лещата, като помътняването на зрението започва от центъра към периферията. Добрата новина е, че днес операциите на катаракта са считат за рутинни, те по правило са успешни, и болния има отново възстановено зрение. На следващия, пост-оперативен етап, на болния се изписват специални лещи, или очила, които могат да позволят отново добре да вижда и да живее пълноценно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!