≡ Menu

Видове работно облекло

Съвременните производители на работно облекло се стремят да съчетаят изискванията за безопасност и сигурност на труда с естетическия вид на дрехата, предназначена за работното време. В зависимост от сезона и професията работните дрехи биват летни и зимни, обикновени или със специални функции.

Необходимостта от работно облекло е и законово регламентирана. Проверките, които се правят от инспекциите по труда, имат за цел да следят изпълнението на постановленията от Кодекса на труда, според които използването на работно облекло е задължително и се осигурява от всеки работодател. Когато то се износва поради постоянно излагане на различни атмосферни влияния, трябва да бъде подновено със средства от самата фирма или от работното учреждение.

Съществуват рискови професии, при които е необходима максимална защита за работещите. В такива случаи изборът на работно облекло е много отговорен. Строители, водолази, електроженисти, машинисти, кранисти – всички те имат специални предпазни дрехи: каски, подсилени гащеризони и панталони, ръкавици за агресивна среда, водонепромокаеми жилетки и якета.

Важно условие за качеството на всякакво работно облекло е подходящата материя. Съвременното производство разполага с богат избор на материали, които дават устойчивост и комфортност при носене на работните дрехи. В офиса, банката, магазина, хотела или в кухнята на ресторанта – външният вид на работещите е като визитка за мястото, където се трудят. Неслучайно е казано, че по… Дрехите ще ги познаете – лекари, стюардеси, летци, медицински сестри, санитари, машинисти, пиколи, камериерки и т.н. Детайлите от дадено работно облекло са важни отличителни знаци – вратовръзката, шалчето, шапката, логото на фирмата или светлоотразителните ленти – всички те говорят за принадлежността към дадена професия.

През лятото и зимата дрехите за работа са с различна дебелина, а представителните фирми винаги държат на специалните отличителни знаци, красиво извезани и с оригинални форми. Оказва се, че изборът на фирмено работно облекло е… Въпрос на чест, защото чрез представителния външен вид на служителите в офиса се изгражда положителна представа за дейността на фирмата и се внушава доверие у клиентите. Затова всички фирмени организации залагат на стилния външен вид на своите служители.

В сферата на здравеопазването, строителството и промишлеността всяко работно облекло трябва да бъде много удобно, защото дейностите са специални. Медицинските дрехи се изработват от естествени материи в свежи цветове – туники с панталон, престилки, ризи, шапки и маски за хирурзите, чехли и др. Защитните каски, ръкавици и водонепропускливите якета и панталони са предназначени за работещите в строителството и тежката промишленост. С този вид работни дрехи се цели предпазване от механични и химични въздействия.

Производителите на всякакъв вид работно облекло осигуряват възможност на потенциалните си клиенти да разгледат каталозите им и в интернет, откъдето може да поръчат бързо и евтино необходимите дрехи.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!