≡ Menu

Колко важни са цветовете за едно Лого

Според проучвания, разпознаваемостта на една марка се увеличава с 80% след налагане на определен отличителен цвят в нейното лого. 54% от най-популярните брандове ползват само един цвят в своите лога.

Маркетинговите специалисти вярват, че при проектирането на едно лого преди всичко идва идентичността и след това тя се изразява с цвят. “Не е добра практика да избираш произволно цвят. Първо трябва да прецениш какъв характер ще има твоя бранд спрямо, който да селектираш и цвят.” При изработване на лого за фирма трябва да имаш контекстуални следи, които да подсилят причината при избора на цвят. Брандовете са силно подкрепени от цветове. Компании като Кока Кола целят да бъдат възприети като влиятелни и същевременно съчувстващи. Жълтото ползвано при МакДоналдс и Икеа внушава на потребителите, че ще имат щастливи и забавни моменти обвързвайки се с бранда. Логото на the Virgin e изцяло червено от техните продукти до облеклото на персонала.

лого  Оригиналното лого е създадено в началото на 70-те в ерата на прогресив рок музиката и е било познато като логото с близнаците. То претърпява промени когато Richard Branson подписва договор със Sex Pistols. Той споделя, че е искал самото фирмено лого да бъде по-малко корпоративно и по-предизвикателно.
Много брендове решават вместо текст да заложат на символ. Nike e един от най-добрите примери. Много от продуктите на Nike включват само символа му. Като най-голямата спортна марка в света разчупва езиковата бариера и може да бъде разпознато глобално.

Друга популярна марка по целия свят World Wildlife Federation ползва WWF за да представи своя бранд и силует на панда. Идеята в ползването на символ е че той може да замени хиляди думи. Разказваш историята на своя бизнес с едно изображение.

Една от най-големите мистерии за мен е нашето лого – символът на похот и познание съчетани с цветовете на дъгата обърнати на обратно. Не можеш и да мечтаеш за по-подходящо лого – похот, познание, надежда и анархия” Казва за логото на Apple от 1977 до 1988 един от създателите на Apple – Jean-Louis Gassee. Steve Jobs въпреки, че не е измислил самото лого добавя цветовете му за да очовечи бранда. След 1998 компанията сменя това и създава едноцветна версията, която знаем и днес. С този си ход те успяват да брандират успешно всички свои продукти.

{ 2 comments… add one }
  • Димитър 31 August 2016, 11:49

    Много интересна статия, не ги знаех тези неща, а ми беше полезно да ги прочета. Благодаря!

  • Пламен 2 September 2016, 12:55

    Много полезна статия! Благодаря.

Leave a Comment

error: Content is protected !!