≡ Menu

Развитието на туризма в Китен

Крайморското градче Китен със своята неповторимост може да се похвали с перфектните условия за туризъм по нашето Черноморие – парковете и защитените местности, както и самият климат, който много напомня на средиземноморския, допринасят за развитието на туризма в тази китна местност. Туристите предпочитат малкия Китен пред по-големите туристически центрове заради по-чистите Черноморски води и заради незастроените части на местността, където дори все още можем да се насладим на девствена природа – съчетание на планина и море, на гори и плажове. И всъщност целта е да се запази добрата репутация на Китен като екологично чист район с прекрасни хотели и курортни селища за отдих, едно от които е и Диамант Китен – бутикови хотелски апартаменти за почивка. Китен съчетава древна история, която се вижда непосредствено в разкопките на полуостров Урдовиза и модерни места за отдих и туризъм, съчетани с прекрасна природа чист въздух и Черноморски води.

Характерно за Китен е и местоположението му между два черноморски красиви залива – Караагач и Атлиман. В първият се влива реката Караагач, а във втория – Дяволска река. В тези реки се среща блатен и речен кефал, бяла риба и черна мряна. Затова и заведенията в Китен предлагат както черноморски специалитети, така и речни, традиционна българска кухня – цялото това разнообразие привлича туристите и ги кара да се връщат отново и отново веднъж открили красотите на Китен.

В Китен има и минерален извор, така че туристите могат да консумират и от лековитите води на извора, водата извира от дълбочина 700 м, не е и замърсена от никакви постройки наоколо, така че запазва лечебните си свойства, които всеки може да опита.

Тъй като Китен се намира в близост до планина и нейните гори, интересен вид туризъм е и събирането на билки, диви плодове и гъби – в Китен идват много познавачи на този вид туризъм и тъй като районът е екологично чист съчетават полезното с приятното; работата с удоволствието; съчетаването на почивка на плажа и къпането във водите на Черно море, с възстановителните разходки из гористите местности и събирането на билки и плодове.

Красивата природа на близкия парк „Ропотамо“ също привлича много любители. В границите на самия парк има четири резервата – „Водните лилии“, „Аркутино“, „Морски пелин“, „Змийски остров“. Природата е истински привлекателна – има много малки блата, скални образувания, като Лъвската глава, обширни плажове, уникален растителен и животински свят и невероятни пейзажи и гледки – как няма да те привлече подобен район.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!