≡ Menu

Косопад при жените – мит или реалност

Твърдението, че само мъжете оплешивяват бе отхвърлено отдавна и определено за напълно погрешно. Според последните научни данни, косопад при жените всъщност се наблюдава при почти половината от дамите по света.

Докато плешивостта в мъжката половина от населението се дължи преди всичко на генетичната предопределеност, при нежния пол се появява като следствие от няколко десетки причини. Освен това нежните половинки приемат олисяването много по – тежко от мъжете, защото започват да се чувстват непривлекателни и непълноценни. Това често води до тежки депресии, до други разстройства на тялото и ума.

Видове женски косопад според времето

Разреждането на косата при дамите може да се разглежда като перманентно или временно. При случаите на временен косопад, причините по принцип се определят лесно от опитните специалисти и да се вземат адекватни мерки. Никога не трябва да забравяте, че симптомите често показват други тревожни състояния на организма като отслабване на имунната система, лекарства, хормонален дисбаланс, неправилно хранене, силен стрес и други. Когато става въпрос за нещо такова, почти при всички случаи може да се проведе успешно лечение.

С перманентния косопад при жените за съжаление нещата не стоят така. Обичайно той се дължи на генетиката и тогава говорим за андрогенна алопеция (наследствено оплешивяване). Дължи се на свръхпроизводство на отпадъчния андроген дихидротестостерон (ДХТ), който предизвиква запушване на космените фоликули и им пречи да работят правилно.

За влиянието на ДХТ

Дихидротестостеронът се произвежда при взаимодействие на ензима 5-алфа редуктаза с основния мъжки хормон тестостерон. Влиянието му е пагубно върху фоликулите, тъй като на практика ги приспива. Именно той е единственият причинител на андрогенно оплешивяване при дамите и предизвиква сериозни проблеми.

Важно е да се знае, че андрогенната алопеция не се появява след свръхпроизводство на тестостерон, а при намаляване нивата на женските полови хормони – естроген и прогестерон. При такава ситуация тялото просто дава предимство на тестостерона и той започва да взаимодейства с произвеждания в мастните жлези на скалпа ензим.

Добрата новина е, че вече са разработени доста препарати против женски косопад, които могат до известна степен поне за облекчат симптомите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!