≡ Menu

Румъния е включена в туристическата винена карта на Европа

През май 2013 година Румъния беше включена в прочутия винен маршрут, свързвайки се с Турция, Франция, Испания и Украйна.

Проектът Винен Културен туризъм, иницииран през 2006 година, имаше за цел да подобри достъпа на местни и индивидуални общности до международни културни пазари. Културният туризъм също така използва виното като средство за развитие на тези три така важни отрасъла на европейския културен обмен.

Гросман Маделена, главен секретар на Асоциацията на културен обмен и туризъм от Европейския съвет коментира, че винените маршрути от Турция с течение на времето преминават през Румъния и последват към Южна Европа.

Проектът създаде и електронна карта с най-значимите винопроизводителни райони в Европа с цел подобряване взаимоотношенията между винопроизводителите от различните региони. Винопроизводителите ще имат възможността да получават информация по-лесно, особено благодарение на това, че проектът е автономен и не зависи от правителствата на участващите страни.

Румъния има привилегията да бъде на 10-то място в света и на 5-то в Европа по лозарски масиви.

Защото Румъния имаше достъп до Европейските фондове от винения сектор през последните пет години чрез програма за подкрепа, която ще продължи да функционира до 2018 година, румънците успяха да пресадят 19,766 хектара лозя. Разходите бяха 42,1 милиона щатски долара годишно.

Виното е продукт, който се консумира в този регион от 4000 години, започвайки с техните предци Траките и Даките и Римляните по-късно. През 106 година след Христа се е ковала монета от римляните след победата над даките, изобразяваща жена, която взема грозде от две деца.

През вековете Румъния създава силни връзки в областта на винопроизводството първо с Франция преди Първата Световна Война. Франция е допринесла много за винопроизводството, което пострада много от филоксерата през последните 2 десетилетия на 19 век. Поради това почвите в Румъния бяха засети с благородни сортове френски лозя като Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc и други.

По-късно в периода между двете световни войни страната създаде здрави връзки с Германия и Австрия и след Втората Световна война се развиха винени организации като изследователски институти, кооперативни организации и лозя, винопроизводителни центрове, подкрепяни от правителството. Румънските вина са печелили множество медали в мащабни международни конкурси.

След 1989 година множество земи с лозарски масиви бяха върнати на своите бивши притежатели и винарските заводи бяха приватизирани.

Качеството на румънското вино идва от континенталния климат, скалистата и влажна или песъчлива почва и продължителното излагане на слънце.

Сред най-развитите от лозята са тези в Молдавия, Мунтения, Олтения, Кришана, Марамуреш, Трансилвания и Банат.

Най-известните и традиционни видове вина са Muscat Ottonel, Fetească Royal, Francusa, Grasa Galbena от бяло грозде и Tamaioasa и Busuioaca, Fetească и Babeasca от черно грозде.

Износ се извършва основно за Германия, Великобритания, САЩ и други европейски страни. Износът на вино през последните години се увеличи значително.

Препоръчвам ви да направите винено пътешествие в Румъния, съчетано с посещение на значими туристически забележителности на страната.

За индивидуални маршрути, моля изискайте оферта от офисите на туристическата агенция, чиито главен офис е в Румъния.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!