≡ Menu

Малко за съвременната кухня

Несъмнено, обзавеждането на кухнята на първо място е важно за жените, нали именно те прекарват тук голяма част от времето си. За старателната домакиня е важно кухнята не само да е чиста и красива, но също така удобна, обмислена и функционална. Но от друга страна, кухнята не е просто място, където грижовната домакиня приготвя храната за цялото семейство. Именно в кухнята се събират заедно за обяд или вечеря най-близките хора, именно тук се посрещат и угощават с изискани ястия скъпи гости. Затова, също както останалото обзавеждане в дома, кухненската мебелировка по-красноречиво от думите ще говори за вкусовете и предпочитанията на домакините.

Съвременното производство на кухненски мебели се развива със стремителни темпове, предоставяйки на потребителите главозамайващи възможности за избора на кухни. Обаче, преди да се извърши покупката, е необходимо внимателно да се обмисли, как виждате бъдещата кухненска мебелировка, каква цветова гама ще доминира и в какъв стил въобще ще е издържано цялото бъдещо обзавеждане. Както и във всяка друга мебелировка в дома, в кухненското обзавеждане съществуват четири основни стила – класика, модерн, кънтри и хай-тек, всеки от които е не само хармоничен и красив сам по себе си, но също така в най-добра степен може да обезпечи толкова важните за кухнята аспекти като компактност, функционалност и практичност. Да разгледаме по-подробно особеностите на всеки от тях.

Класическият стил се ползва с популярност по всяко време. Такова обзавеждане в най-голяма степен подхожда за просторни помещения с високи тавани и големи прозоречни отвори. Класическият стил се отличава с масивни мебели от естествени материали, често от дърво с естествени цветове. Възможно е използването на мебели, изработени от дърво, украсени с метален обков. Допълнена с вградена техника, с множество просторни шкафчета и резбовани украшения, такава кухня ще обвива с атмосфера на уют и домашно огнище.

Стилът модерн ще е отличен избор за хора, ценящи удобството и практичността. Оформеният в светли тонове кухненски интериор, без използване на ярки краски, излъчва спокойствие и благополучие. За мебелите се избират закръглени форми, без крещящи детайли, сякаш всичко тук е подчинено на законите за функционалност и благоустроеност. Спокойна обстановка за уравновесени, уверени в себе си хора.

Стилът хай-тек – обзавеждане по последна дума на техниката. Този стил предполага използването на последните технологии и свръхмодерни материали, основни сред които са металът и стъклото. Практичност, минимализъм на дизайна и простота на формите са главните му елементи. Готовите кухни в стил хай-тек са призвани зрително да разширят пространството за сметка на равните, практически огледални фасади и плотове. Елегантността и строгостта са визитната картичка на кухнята в такъв стил.

Стилът кънтри е пълна противоположност на стила хай-тек. В превод „кънтри“ означава „селски“. Както и в класическия стил, за обзавеждането на кухнята в стил кънтри се използват естествени материали, а вътрешната наредба се декорира с всякакви старинни атрибути: плетени маси и столове, глинени гърнета, и други сладки украшения в селски стил.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!