≡ Menu

Защо да наемем счетоводна кантора в Пловдив

Най-изгодният и предпочитан вариант за счетоводно обслужване на малки и средни фирми е наемането на счетоводна кантора. С това малките предприемачи спестяват значителни средства, от маржа между таксата за счетоводно обслужване, която плащат на счетоводната къща и възнаграждението, осигуровките и поддържането на работно място на счетоводител, нает на трудов договор. Последният вариант ще е значително по-скъп за тях от ползването на външни счетоводни услуги. Освен това те биха имали възможността да получат надеждни счетоводни консултации от добре подготвен счетоводен екип със солиден професионален опит, а не да разчитат на знанията на единствен счетоводител на трудов договор.

Кратко проучване на пазара на счетоводни услуги в Пловдив показва, че е налице солидна конкуренция сред счетоводните къщи в града. Това при всички случаи е добре за потребителите, защото води до по-ниски цени за счетоводното обслужване, стремеж към постоянно усъвършенстване на организацията на работа на счетоводните предприятия, както и повишаване квалификацията на техните служители, а от там и повишаване качеството на предлаганите от тях услуги.

От друга страна, може би поради липсата на икономически университет в гр. Пловдив, със специализирано изучаване на специалността „Счетоводство”, средната цена на труда на наетите счетоводители е малко по-висока от сравним град, какъвто е например Варна. Това е така, защото е много по-слаб наплива от новодипломирани счетоводители, които веднага атакуват трудовият пазар, амбицирани да натрупат стаж и опит, без значение на първоначалното възнаграждение. Ако погледнем колко хора проявяват интерес към обявена свободна позиция за счетоводител ще видим, че в Пловдив са значително по-малко. Намаленото предлагане на добре подготвени счетоводни кадри неминуемо се отразява и върху качеството на счетоводната отчетност в града.

Тази регионална особеност затвърждава преимуществата на изнесеното счетоводно обслужване пред поддържането на собствен счетоводен екип. Така, при специализираните счетоводни предприятия, силната конкуренция и разнородните характеристики на фирмите-клиенти, задължават поддържането на високо ниво на квалификация на счетоводните специалисти, постоянно обучение, сблъскване с най-разнообразни казуси, което предполага едно високо професионално ниво на работа.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!