≡ Menu

Мивка с тайнствено източване

Новаторски дизайн на един такъв съвсем обичаен предмет от бита като мивката представиха Григорий Малицкий и Мария Малицкая (ARCHITIME design group). Мивката ANGLE, или в превод ЪГЪЛ, е в строго минималистичен дизайн, но основната функция на нейното оригинално излъчване е, че отверстието за източване на водата е скрито. Когато човек използва мивката, изглежда така, сякаш водата изчезва от самата купа като с магия. Модерната мивка със своя уникален дизайн печели международна награда A’Design Award през 2014-та година.

  1. Как се ражда тази идея?

Оригиналните мивки с наистина уникален дизайн в съвременния свят са толкова много. Затова в този случай дизайнерите са предложили една изцяло нова перспектива на една популярна тема. Преди стартирането на проекта дори е проведено проучване сред голяма група хора. Оказа се, че много от тях свързват мивката с предмет на релаксация, а отцедника възприемат като един постоянен дразнител, който стои пред очите им по време на хигиенните процедури. Хората искат тяхната баня да бъде истински “храм на красотата и релакса”, а грозни функционални елементи нарушават хармонията в този дизайн.

Според това изследване е било възложено да се реши проблема с мръсната вода като не само се създаде мивка с оригинален дизайн, но и да се преосмисли самата идея на темата.

Резултатът от работата се превръща в тази минималистична мивка, наречена ANGLE заради характерната й особена форма.

  1. Размери и материали

Въпросната модерна мивка е изработена от композитни материали (изкуствен камък с полиестерна смола и мраморни парченца) чрез метода на леенето. Ширината й е 900 мм, дълбочината – 400 мм, а височината – 10 мм.

  1. Как действа мистериозният процес?

Всъщност тайната е простичка: мивката е във формата на обемен триъгълник, а отцедника се крие зад едно от лицата му, създавайки един вид оптична илюзия. Благодарение на това, докато се ползва мивката, вие не съзерцавате източването на водата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!