≡ Menu

Най-лошата диагноза…”рак на…”

При рак на нещо си, винаги има и редица истории, когато лекарите грешат в диагнозата си или предприемат кардинални действия твърде преждевременно, за да се застраховат. Има хирурзи, които като едното нищо ще ви отрежат гърдата, само заради мастопатия, която може и да не се превърне в нещо по-злокачествено. Затова гледайте на кой лекар се доверявате. Примерът, който даде Анжелина Джоли като доброволно отстрани гърдите си е положителен, но не съвсем и не за всички. Той се отнася само за тежка наследствена обремененост. Не случайно въпросът „Имате ли близък, починал от рак ?” е задължителен, когато лекарят ви разпитва за рак на гърдата.

Профилактиката наистина е важна, но понякога, ако нямате тежки наследствени обременености, лекарите дори не препоръчват снимки всяка година, а само преглед при лекар чрез опипване на гърдите. Все пак снимката си е облъчване.

Рак на дебелото черво също е гадна диагноза, която е нерядко срещана. Там ни препоръчват профилактични прегледи, но всъщност са платени. Защото, за да ти се направи качествено проучване за рак на дебелото черво, трябва да си хоспитализиран и да си платиш минимум 100 лева за „удоволствието”. Е, как тогава да сме отговорни и да си правим профилактика за рак на този женски орган?! Дори ако имате съмнения и се обърнете към джипито си, че искате да ви дадат направление за това изследване, вероятността да ви откаже е много висока. Така профилактиката на рак на дебелото черво в България на практика е недостъпна за гражданите.

Рак на шийката на матката е вероятно един от най-подлите видове рак за жените. Там поне те могат да правят редовни изследвания чрез цитонамазка всяка година, тъй като тя се заплаща от държавата. Да, не е приятно, но по-добре да ти е неприятно, отколкото да хванеш рак на маточната шийка. Прекрасно е, че вече има ваксини срещу рак на маточната шийка. За съжаление те са само за млади жени и момичета до тридесет и, ако сте в проблемната възраст над четиридесет, всъщност няма как да се възползвате от тях срещу рак на шийката. Суровата истина е, че много често носител на страшния папилома вирус, който разболява жената, е мъжът или нейният сексуален партньор. Този вирус убива жената, но не и мъжа, който може изобщо да не почувства никакви признаци на неразположение. Затова няма друг ефективен начин за предпазване, освен жената сама да се грижи за себе си.

Добра превенция срещу рак на стомаха, е да лекувате редовно пародонтита си. Бактерията, който го причинява, може да причини рак на стомаха, ако попадне там, което, всъщност не е никак трудно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!