≡ Menu

Най-опасните места в света

Ежедневно сме бомбардирани от новини за насилие, природни бедствия и увеличаване на смъртните случаи по света. Това звучи като добра причина да не пътуваме, но често командированите нямат голям избор, как и къде се развива компанията за която работят.

Бизнесът на компаниите занимаващи се с консултации и физическа защита, като Triple Canopy, Blackwater USA и DynCorp International по цял свят се разраства. Болниците осигуряващи лекарска помощ на работещите в рисковите места декларират с до 50% повече доходи от предходната година. Компаниите осигуряващи контрол на риска откриват нови офиси в Манила, Лагос, Дубай, Хон-Конг, Ирак и Кюрдистан.

Как действат тези фирми

Самите те съобщават, че им се налага да рискуват все по-често. Джеймс Смитър, мениджър по глобалните въпроси казва. ’Не бих казал че става по-опасно. Бих казал че рисковете се променят. Все повече цивилни и бизнесмени пътуват във военните зони.’

Благодарение на глобализацията ние пътуваме все повече, и то до места които понякога са много специални.

Например цените на платината, медта, алуминия и други метали е висока защото те се използват изключително много в развиващата се индустрия и специално в Индия и Китай. Това е причина минните компании сега да планират офиси по места, които преди биха били в списъка с твърде рискови.

Работниците на такива компании пътуват например в Конго, място което е в списъка с най-висок риск. Конго е държава с огромни естествени богатства, но и с изключително жестоко правителство. Престъпността е изключително висока, и много зони са контролирани от местни военни групировки.

Следващите страни в списъка на най-опасните дестинации са Сомалия, Ирак, Афганистан, Бряг на слоновата кост, Пакистан и Бурунди. Всички те са в състояние на конфликт. Гражданската война, избухнала през 1993 г. все още продължава в Бурунди. Северната част на Бряг на слоновата кост е под командването на въоръжени бунтовници.

В много от тези страни, конфликтите са довели до беззаконие. В Ирак криминални групировки действат заедно с идеологически мотивирани бунтовници.

Други страни са в списъка най-вече поради високата престъпност. Ливан и Хаити например, не са във война, но нивото на престъпността на практика води до това, че определени зони са еднакво опасни като военните зони.

Шри Ланка, която стана популярна туристическа дестинация през последните години също е в списъка. Там сепаратистите от Тамилските тигри допринасят за повишаване на риска. Чужденците не са директни мишени, но риска да станат случайни жертви нараства в северните и североизточните части.

В Чат има етнически конфликти, които се прехвърлят в съседен Судан. Там също има напрежение между правителството и въоръжени групировки. След края на разбирателството между Ливан и Израел, миналият Август, политическите проблеми в Ливан нарастват.

Петролните компании и тези занимаващи се с добив на природни богатства, трябва да работят там където са находищата, така те съставят голяма част от списъка с клиенти на компаниите осигуряващи сигурност в тези зони. Новите технологии също допринасят за разрастване на клиентелата на тези компании. Мобилните оператори се развиват във все по-бедните и конфликтни райони.

В Нигерия само през 2006 година, бяха отвлечени 120 работници от петролните компании. Въпреки това Нигерия не е измежду най-опасните зони в света според този списък. Конкуренцията е наистина голяма.

Нови мишени за тероризма

Терористите се насочват изключително много към лесните жертви. В случая незащитените туристи. Това се дължи на засилената охрана която другите възможни жертви си осигуряват. Така терористите нападат цивилни.

Отвличанията също са във възход. Преди основните отвличания бяха в Колумбия, но сега това е практика на всеки континент.

Пази се!

Какво можете да направите, ако ви се налага да работите в рискова зона. Консултантските бюра дават добра информация преди пътуването. Осигурете си възможно най- актуална информация за това къде ще пътувате, понякога ситуациите се променят много бързо. В много държави, водачът на бунтовниците от миналата година, може сега да е президент на страната.

Организирайте дейността си така, че да не е лесно за предвиждане къде и кога ще бъдете. Научете някои важни местни фрази. Не пийте алкохол, той ви прави лесна жертва, и обикновено  повишава риска от атаки.

Ето и списъкът с 13те най-опасни зони в света:

  1. Сомалия
  2. Ирак
  3. Афганистан
  4. Демократична република Конго
  5. Кот Дивоар (Бряг на Слоновата Кост)
  6. Пакистан
  7. Бурунди
  8. Шри Ланка
  9. Хаити
  10. Чад
  11. Ливан
  12. Либерия
  13. Судан
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!