≡ Menu

Създаването на династия Ротшилд

Много хора мечтаят да отидат в Лондон и да забогатеят, много малко успяват.

Историята на младият германски евреин, който отива в Англия и създава една от най-могъщите банкерски династии в света е изключителна.

Нейтан Майер Ротшилд пристига от Франкфурт на Майн през 1798 година, без да може да говори английски език.

Около десетилетие работи в Манчестър продавайки дрехи. След началото на войната с Наполеон, и последвалата стагнация, той е принуден да смени бизнеса. Започва да дава пари на заем на другите търговци това постепенно го довежда до банкерството и преместване в Лондон.

Въпреки че Ротшилд попада случайно в банкерството, той се превръща в един от най-влиятелните фактори в съвременния финансов свят.

Неговият успех, не само се оценява на милиарди, но също така той установява стабилни връзки с много монарси и правителства.

Една от възложените му задачи е да организира финансирането на армията на Дюка на Уелингтън, която по това време е в южна франция, настъпвайки срещу французите в битката при Ватерлоу.

24 часа по-рано

Сътрудничейки си с четиримата си братя, живеещи във Франция и Германия, агентите на Ротшилд закупуват злато и сребро и го инвестират в армията на Уелингтън. Те успяват да съберат 2 милиона паунда, при цените от 1815 година.

Комуникацията между братята била толкова ефективна, че Ротшилд узнават за Британската победа при Ватерлоу 24 часа преди Британското правителство.

Кодът който са използвали в съобщенията си, най-вече пренасяни от гълъби, едва наскоро беше разкодиран от специалистите. Те са ползвали писмени знаци на иврит, пишейки си на немски. Научили този език във Франкфурдското еврейско гето, където са израснали.

Техните тайни думи, добавили допълнителна сигурност, правейки съобщенията неразгадаеми. Например фразата ’носи риба в Йерусалим’ е означавала ’докарай злато в Лондон’.

Огромно богатство

Понеже Ротшилдс са писали кодирано, те са писали и много резки съобщения за главните действащи лица в тогавашната политика.

Ротшилд оставя огромно наследство на своите деца. Те изграждат колекция от големи имения и предмети на изкуството. Най-голямото наследство което той оставя е банката, за която сегашният управителен директор казва, че все още дължи качествата си на връзките на Ротшилд с континента.

Сър Ивлин Ротшилд казва ‘Връзката от агенти които той и братята му организират по целия свят, сега се е развила в офиси и партньори на всеки един континент. Бих искал да мисля че Нейтан Майер Ротшилд, би бил доволен виждайки колко далеко са достигнали неговите амбиции, как са го надживели и как са били продължени през повече от 2 века. ’

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!