≡ Menu

Научете повече за симптомите характеризиращи появата на варицела

Варицелата е заболяване, което се разпространява чрез вирус и засяга главно децата. Вируса, който е причинител на това заболяване е Варицела зостер. Разпространението на варицела може да стане по въздуха или чрез пряк контакт със заразен човек. Както всяко друго заболяване, варицелата също е съпроводена с редица симптоми. Те се проявяват около три седмици след заразяването с вируса. Това е така, защото той има инкубационен период, който обикновено е от 10-21 дни.

Болката е много често срещан симптом при херпес зостер и често се появява преди обрива. Освен болка, пациента може да има усещане за сърбеж или да бъде непоносимо чувствителен на допир. Мускулни болки и дори треска са някои от крайните симптоми на варицела.

Следващия симптом е обрива, който ще започне да се развива във вид на мехури, пълни с течност. В крайна сметка тези мехури ще изсъхнат и ще образуват струпеи, които по-късно ще паднат. При децата болни от варицела, симптомите са по-леки, отколкото при възрастните. При тях понякога се стига до усложнения, като пневмония, енцефалит и др. Обикновено след като веднъж човек е боледувал от варицела, вероятността да се разболее пак е много малка. Но има случаи, когато вируса се активира отново и това води до повторната поява на варицела.

Необходимо е да знаете, че най-ефективния начин за предпазване от заболяването е прилагането на ваксина срещу варицела. Обикновено това се прави при деца, които са под 15 годишна възраст. От изключително значение е поддържането на лична хигиена. Избягвайте контакти със заразени хора, а когато това е неизбежно, веднага след това се консултирайте с вашия лекар.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!