≡ Menu

Менопауза и най-честите симптоми, характерни за това състояние

Симптомите при менопауза започват при промяна на хормоналния баланс в организма. В общи линии тези симптоми се характеризират с горещи вълни, нощно изпотяване, раздразнителност, умора, меланхолия, сухота на влагалището и др.

Менопаузата е период, който настъпва в живота на всяка жена. Яйчниците спират да произвеждат яйцеклетки, които са необходими за размножаването. През този период нивото на естроген в организма значително намалява. Характерно за менопаузата е, постепенното спиране на менструалния цикъл, което обикновено се случва когато жената е на възраст между 40-50 години.

Най-честите симптоми при менопауза

–          Промяна в телесната маса – хормоналните промени, допринасят за натрупване на излишни мазнини особено в областта около корема;

–          Чувство за нервност и тревожност – хормоналния дисбаланс може да доведе до тревожност и раздразнителност, породени от чувството за умора и нарушенията в телесната маса;

–          Горещи вълни и нощни изпотявания – това е един много характерен симптом за менопауза;

Как да облекчите симптомите при менопауза?

–          Необходимо е да добавите към вашата диета повече мултивитамини и минерали;

–          Препоръчително е да приемате повече рибено масло, магнезий, калций и витамин Д;

–          Трябва да практикувате физически упражнения най-малко пет пъти седмично. Някои йога пози са известни със свойството си да облекчават стреса в организма.

Симптомите на менопауза не са характерни само за жените. Този проблем съществува и при мъжете, които са на възраст над 50 години. При тях симптомите са почти същите както и при жените и се дължи на намаленото количество тестостерон в организма. Въпреки всичко менопаузата при жените се характеризира с много по-тежки признаци и симптоми, като липса на менструация, емоционални разстройства, ставен и мускулен дискомфорт, незадържане на урина, загуба на либидо и др.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!