≡ Menu

Начало на пътешествието

Честито! Дошъл е моментът в който вие сте избрали да дадете шанс на бразилското Джу-джицу да намери място във вашия живот и ежедневие! В този подробен текст ще се опитаме точно да ви насочим как да изберете своя инструктор, отбор и какво ви е нужно за да тренирате безопасно и пълноценно. Бразилското Джу-джицу е един от най-динамично развиващите се бойни спортове в световен мащаб, а България макар и с леко закъснение не прави изключение. Това на първо място води до това, че много хора, за които Джу-джицу е непознато решават да опитат и същевременно до все по-голям голям “глад” за знания от многото хора, които вече се занимават с него.

С напредъка и търсенето, все повече академии отварят врати за заинтересованите спортуващи. Както всеки човек и личност се отличава от останалите, така и в голямото семейство на нашия спорт има различия в характера. Днешната световна сцена предлага огромно разнообразие от училища, които естествено се борят за повече ученици и клиенти. Съвет номер едно е, че най-важното нещо е усещането. Може да звучи изтъркано, но в тази ситуация, човек трябва да вземе под внимание това, което му подсказват сетивата му.

Ако влизате за пръв път в зала по бойни спортове е съвсем нормално да чувствате леко напрежение. Важното е как се развива това чувство в следващите часове и тренировъчни дни. Обърнете внимание на взаимоотношенията между членовете на клуба и сами преценете дали това е нещото което търсите. Ако планирате да се занимавате активно със спорта, тогава тези хора ще са част от вашия живот поне толкова, колкото колегите и дори семейството ви, понякога дори повече. Ако трябва да обобщим не с много думи – вашият клуб/зала е вашата крепост, а вашите съотборници са вашите „братя по оръжие”, т.е. вие трябва да се чувствате невероятно добре като у дома си и с тези хора съзнанието ви да бъде освободено и спокойно.

Съществен аспект на казаното по-горе е изборът на треньор, тъй като клубът и треньорите вървят ръка за ръка. Посетете тренировката, обърнете внимание каква е дисциплината, колко внимание се обръща на отделните трениращи, в какъв детайл се обясняват техниките. Ако вече сте се решили да останете на това място си поставете си цел, която да обсъдите с треньора на отбора предварително. Тя най-вероятно ще се измени с времето, но това не е от значение. Кажете какво очаквате от заниманията и попитайте какво се очаква точно от вас за да протичат продуктивно тренировките. Екипировката.

Запознайте се с графика на отбора. Така ще знаете кои дни се тренира с кимоно и кои дни без (ако има такива). Когато не се тренира с него, едни шорти и тениска са напълно достатъчни за пълноценна тренировка. В някои академии имат по-специфични 1изисквания заради това е най-добре да се консултирате с инструктора или с някои от членовете на клуба. Така ще получите съвети от първа ръка от хора, които са минали по вашия път. За да обобщим, един достатъчен минимум за да си прекарате добре и да се запознаете с един от най-интересните бойни спортове е нормално спортно облекло и добро отношение.

Много често можете да чуете фразата “оставете егото си пред вратата”. Това е един от основните и най-важните съвети които можем да дадем на тези които се захващат с това начинание. В залата тренираме между приятели, с цел да се развиваме всички заедно. Медали не се раздават, нито някой ще следи кой е по-добър или по-слаб от друг. За това има състезания и там тези, които имат нужда от себеизява и доказване ще получат тази възможност.

Тренировките са колкото трудни, толкова и забавни, като най-големият плюс е, че никой не мисли как е минал работният му ден или колко е бил изнервен и натоварен, когато се бори за всяка глътка въздух. Разбира се, най-важното нещо във всяко ново начинание е личната ни мотивация и страхове. Малко хора обичат да са нови на чуждо място и да са в позицията на по-слабия и незнаещ и това е напълно нормално. Но в крайна сметка това е една безценна възможност да направите нещо добро за себе си, което ще ви остане за цял живот и единствено от вас зависи дали пълноценно ще можете да се възползвате от нея!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!