≡ Menu

Негативните мисли и как да ги преодолеем

Често неприятните мисли изпълват съзнанието ни с лекота, докато положителното мислене сякаш изисква усилия. Да се случва обратното зависи от нас.

Всичко се корени в образованието и средата, в която човек живее. Ако сте били възпитавани в щастлива и позитивна среда, много по-вероятно е и вашите мисли да бъдат позитивни. Ако обаче сте израснали в поредица от лоши и трудни ситуации, негативните мисли ви се виждат като нормален спътник в живота.

Вашата преобладаваща умствена нагласа определя как ще гледате на света. Ако мислите ви са положителни, това е добре, но ако те са негативни, животът ви и обстоятелствата ще бъдат отражение на тези мисли.

Ако вярвате, че ще се провалите, вие несъзнателно саботирате всяка възможност за успех. Ако се страхувате да срещнете нови хора или да имате близки взаимоотношения, несъзнателно ще направите всичко за да ги избегнете, а след това ще се оплаквате че сте самотни и никой не ви обича.

Силата на негативното мислене в действие

  • Често ли мислите за трудности, провали и беди?
  • Продължавате ли да мислите за негативните новини, които чувате и гледате по телевизията или четете по вестниците?
  • Виждате ли себе си като в капан, от който не можете да подобрите живота и здравето си?
  • Често ли си мислите, че не заслужавате щастие и пари или пък че е прекалено трудно да ги получите?

Ако правите това, съзнанието ви ще блокира, няма да виждате никакви възможности за подобрение и ще се държите и реагирате по начини, които ще отблъскват хора и ситуации, които биха ви подобрили живота.

Умът ни често не съди или изследва мисли или мнения, преди да ги приеме за истина. Ако това, което чува, вижда е винаги негативно, това се налага като стандарт. Медиите непрекъснато ни бомбардират с информация за бедствия, катастрофи, войни и други нещастни събития. Тази информация потъва в подсъзнанието и след това се проявява като начин на мислене. Когато съзнанието ви е окупирано от депресиращи и песимистични мисли, вие излъчвате отрицателна енергия в заобикалящия ви свят и по този начин създавате още повече негативизъм и неуспехи.

Умът е неутрална енергия. Начинът, по който мислим, определя дали резултатите са позитивни и полезни или негативни и вредни. Това е една и съща енергия, действаща по различен начин.

Добрата новина е, че упоритата вътрешна работа може да промени навиците на мислене. Трябва да сте готови да отделите време и енергия в преследването на позитивното мислене, за да се промени вашата умствена нагласа.

Лесни съвети за преодоляване на негативните мисли

  • Всеки път когато се усетите, че мислите за нещо неприятно, направете усилие да замените тази мисъл с друга, позитивна. В началото може да ви е трудно, но постепенно ще ви се превърне в навик.
  • Ако се усетите, че си представяте как се проваляте, вместо това си представете как вече сте успели.
  • Когато водите разговор и се чуете да използвате негативни думи, заменете ги с позитивни или поне неутрални.
  • Вместо да казвате „Не мога“, казвайте „Аз мога.“ В повечето случаи можете, но нарочно казвате „Не мога“, заради страх, мързел или липса на самочувствие.
  • Не повтаряйте неприятни думи или събития в ума си отново и отново. Когато усетите, че това се случва, насочете вниманието си другаде. Може да запеете любима песен наум или да се обадите по телефона на стар приятел.
  • Вземете решение, че днес, от този момент, оставяте негативните мисли в миналото и започвате пътя си към позитивното мислене и поведение.

Понякога забравяме, че щастието не е резултат от действия или обстоятелства, а състояние на ума, дори навик. Единственото което се иска от нас, за да сме щастливи, е да го решим и да бъдем постоянни, докато щастието не се превърне в навик, от който не можем да се отървем. Също както със статии като тази, правилен съвет в подходящия момент може да ни помогне много. Най-подходящият специалист за това може да бъде открит в център за личностно развитие.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!