≡ Menu

Фейсбук реклама социалната реклама!

Фейсбук реклама има една много голяма отличителна характеристика на своя страна, заради която е толкова успешна до момента, а именно нейния социален характер. Да, другите типове реклама също е социална, но от гледна точка на своето предназначение, не толкова по метода си на въздействие. Докато рекламирането в социалната мрежа е изцяло социално явление. То в повечето случай е ангажиращо, а не натрапващо и точно поради тази си черта е толкова добре прието от аудиторията.

Нека разгледаме реклама във Фейсбук, като едно цяло със споделянето, харесването, антипатиите и препоръките на обществата в социалната мрежа. Разглеждано по този начин рекламирането тук вече не е просто вид реклама, а социално действие с определена насоченост, която цели да предизвика емоция най-вече, която пък от своя страна би предизвикала действие!

Една Фейсбук реклама или въздейства с времето или просто не е добре направена, защото няма начин в тази масова социална мрежа да не намериш отклик на, каквото и да било, стига то да е поднесено по подходящия начин. Нека разгледаме два много популярни елемента на Фейсбук реклама – конкурсите с награди и видео съдържанието!

При конкурсите с награди в социалната мрежа има един много важен елемент – безплатното съдържание! Човешката психика е така устроена, че дори и най-малкото нещо, което обаче получим безплатно, ни действа изключително положително, зарежда ни с емоции и то добри. По този начин вниманието на клиентите е ангажирано и колкото и тривиално да звучи, не толкова самата награда ги впечатлява, а самият шанс за печалба. Когато, обаче се организират подобен род конкурси с награди, е добре те да са добре обмислени, целенасочени и проучени, защото иначе са безсмислени. Точното и ясно насочване, води и до положителни резултати. Това доказват последни проучвания в областта, които сочат, че повече от 70% от потребителите във Фейсбук, биват ангажирани с конкурси. Следователно правилно изградения конкурс с награда носи нови клиенти и при ретаргетинг те ви носят ползи.

Фейсбук реклама, чрез видеоклипове е един още по-мощен инструмент на социалната реклама и все повече се използва напоследък. Ако погледнете постовете в социалния ви профил, то до над 80% те са видеа вече. Всичко това се основава отново на движението и емоцията. Едно видео косвено ви привлича вниманието и вие без да разберете вече сте го изгледали! Тази силна социална ангажираност и емоция са налице винаги във Фейсбук и затова, като рекламен инструмент той е толкова успешен.

В крайна сметка Фейсбук реклама, като социален вид реклама се основава именно на социалните действия, като харесване или не харесване, като съпричастност или отхвърляне, като ангажираност или отбягване. Всичко това е, като да споделяш с близък приятел, но да имаш едно наум, че той цели по-някакъв начин да те ангажира със своя кауза или действие, за да има полза от теб, но ти го знаеш и ти е приятно! Социалната мрежа е социална точно поради тази причина, защото е емоционално заредена.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!