≡ Menu

Незаменими кафе съвети

Кафето е една от напитките, които можем да пием в почти всякакво състояние. Знаем, че има кафе с невероятен вкус и аромат, но когато се налага се примиряваме и с най-евтините възможни варианти от близкия автомат пред офиса.

Въпреки това, приготвянето на кафе е цяло изкуство, което обаче може да се усвои сравнително бързо. С подходящи продукти (като например качествено мляно кафе), можете да приготвяте уникални чаши от любимата си напитка. Е, продуктите обаче не са единственото важно нещо. Ще трябва да понаучите някой и друг трук, но затова сме ние. Днес ще ви кажем няколко бързи съвета, с които да си правите кафето като истински професионалисти!

Студено кафе само от пресни зърна

Студеното кафе набира много популярност, защото има уникален вкус и е нещо, което не можете да опитате навсякъде. Въпреки това обаче, доста хора се примиряват с използването на каквито и да е съставки за приготвянето му. За да усетите нюансите на вкуса обаче, най-добре е да ползвате пресни зърна, които да смелите на момента.

Това правило е важно и за всяко друго кафе, разбира се, но при студеното приготвяне е много по-наложително, тъй като екстракцията на вещества става много по-бавно и насищането с тях е от изключителна важност.

Не подценявайте уредите

Независимо дали си приготвяте кафе с френска преса или предпочитате еспресо машина, не трябва да се подценява уреда, който използвате. Много хора разчитат на евтина техника, а после се чудят защо кафето, което пият, няма рекламирания аромат и вкус. Всяка машина има своите особености и оказва ефект, както върху външния вид на кафето (каймак, цвят и т.н.), така и върху самите му вкусови качества.

Дори простички неща като кафеварки и френски преси могат да имат техните особености, които не просто да улеснят работата с тях, но и да помогнат в по-добрата екстракция на вкус и аромат от смлените зърна кафе.

Научете повече за съотношението кафе към вода

Когато повечето хора чуят за еспресо, те веднага го асоциират със силно кафе. Това обаче далеч не трябва да е така. Има различни блендове и сортове кафе, които трябва внимателно да се приготвят с адекватно количество вода. Понякога това означава доста повече вода, отколкото сме свикнали да виждаме с познатите ни еспресо шотове.

По-силните сортове кафе изискват и по-голямо разреждане, но това не винаги е строго правило. Прекаленото разреждане може да развали вкуса, но пък ако водата е прекалено малко, вкусовете могат да бъдат толкова наситени, че изобщо да не можем да различим нюансите в тях. Ето защо е необходимо да експериментирате. Вземете си хубаво кафе и не се страхувайте да експериментирате.

Тук следва да споменем, че сортовете кафе зависят и от самия първоизточник. Трите главни „дървета“ при кафето са уникални сами по себе си, но най-популярни сред тях са арабика и робуста. Нашият съвет е да избягвате робуста кафето, защото е с по-ниско качество, по-лош вкус и много по-голямо количество кофеин. Това го прави страшно горчиво, без обаче да придава необходимите нюанси на вкуса и аромата.

С тези съвети ще можете да приготвяте страхотно кафе всеки път, когато искате да се насладите на горещата напитка!

{ 1 comment… add one }
  • Мария 23 October 2019, 17:13

    Много добри и полезни съвети, особено за направата на студено кафе.

Leave a Comment

error: Content is protected !!