≡ Menu

Няколко причини да пиете повече кафе

Напоследък доста нашумя да се говори за края на кафето и да се промотират негови „заместители“. Може би това са чайове или фрешове, дори смутита. Но истината е, че кафето не може да бъде заменено просто така, защото има куп причини да го пиете, които не могат да бъдат покрити от другите напитки. Разбира се, трябва да изберете някоя хубава марка мляно кафе например, за да изпитате максимален ефект, но все пак предимствата не са за пренебрегване!

Причина №1: Кафето ни прави по-щастливи

Някои химични съединения в кафето влияят директно върху хормоните на щастието и помагат на някои мозъчни рецептори, които са свързани с щастието. По този начин всеки път, когато пием кафе, ние заздравяваме тези връзки и така се чувстваме по-щастливи. Установено е дори, че хората, които редовно пият кафе, по-рядко страдат от депресия!

Причина №2: Помага на естествената филтрация в организма

Повечето хора свързват черния дроб с консумацията на алкохол, но истината е, че този орган е основният начин, по който тялото ни се пречиства от токсини, вредни вещества и други елементи, които могат да ни окажат негативно влияние. Освен това черният дроб помага при смилането на мазнините, фруктозата и други хранителни вещества. Той е незаменим и трябва да се грижим за него повече.

За щастие, кафето подпомага функциите на черния дроб и по-точно – неговата естествена филтрираща функция. На всичкото отгоре, кафето може да помогне особено на хора, които обичат да консумират алкохол като прави действието на субстанцията по-слабо върху черния дроб и така предпазва този орган от увреждане.

Причина №3: Подобрява физическите постижения

Има редица изследвания, които сравняват ефектите на кафето върху физическите постижения на различни видове атлети. Интересното при тях е, че ефектът не идва единствено от кофеина, а от напитката като цяло. Смята се, че това е така, защото самата напитка съдържа в себе си много химични вещества и съединения, които спомагат за работата на тялото като цяло, а не просто да ни карат да се чувстваме заредени с енергия посредством кофеина.

Трябва да се наблегне на това, че качеството на кафето също е от значение. Макар и по-нискокачественото кафе да има някакъв ефект, чистото кафе с по-добър контрол на производство има още по-добри ефекти. Така че намерете си вкусно и качествено кафе (например от Espressimo.bg) и изпитайте всичките му ползи!

Бонус причина: Влияе благотворно на мозъка

Съвременната наука се фокусира изключително много върху вещества и съединения, които да подпомагат работата на мозъка. В някои кръгове ги наричат нуутропици, като механизмите, по които тези вещества работят, все още не са ясни. Сред тях обаче е и кафето, като отново не само кофеинът има значение, а напитката като цяло.

Установено е, че хората, които пият кафе, се представят по-добре в ментални задачи спрямо хора, които се въздържат от напитката. Този ефект се наблюдава и при хора, които не пият кафе по принцип, но са пили за целите на експеримента. Така че дори да не консумирате кафе редовно, можете да използвате напитката като тайно оръжие, когато ви трябва малко повече мозъчна сила и концентрация.

Е, ако тези причини не са достатъчни да започнете да пиете кафе (или да не спирате да го правите), тогава няма какво да ви убеди в обратното. И все пак нека запомним – кафето е изключително полезно и няма смисъл да слушаме модерните мнения, че трябва да го оставим!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!