≡ Menu

Неприятна миризма от климатика на автомобила

Защо идва неприятна миризма от климатика на автомобила ни? Това е въпрос, който много хора си задават и търсят решението му.

Ако миризмата идва директно от климатичната ви система, то тогава има няколко метода, които могат да бъдат опитани. Въздухът, който климатикът вкарва в купето на колата ви, преминава през изпарителя на автомобила ви. Водата, която кондензира около бобините на изпарителя ви и влагата, която изпарителят отделя са среда, благоприятна за развитието на гъбички и плесен по автоклиматика ви. Частици като полени, мръсотия, прах, плесени и гъбички влизат в купето на колата ви през климатичната ви система, оттам идва и неприятната миризма.

Къде да търсите причината за лошата миризма и какво да проверите? Първото, което можете да направите е да проверите въздушния филтър на купето на колата ви, който е сменяем. Този въздушен филтър е наличен при по-новите автомобили. Смяната му е задължителна, но понякога в повечето случаи неприятната миризма от климатика остава. Ако смяната на въздушния филтър не ви помогне, можете да закарате колата си за почистване на климатичната система и тази на парното ви при специализиран сервиз за автоклиматици. Специални почистващи препарати ще бъдат впръскани във външната и вътрешната система на климатика и парното ви. Те са предназначени да елиминират гъбичките и плесените, които са в климатичната ви система и да ви отърват от неприятната миризма по този начин.

Как да се опитате сами да почистите климатика на колата си по горе споменатия начин? Като цяло, първо трябва да пуснете климатика на колата ви да работи на пълни обороти. Рециркулацията на въздуха трябва да е изключена. Купувате си спрей със силна миризма за елиминиране на плесени и гъбички и го впръсквате първо във външната климатична система на колата. Обикновено е разположена под чистачките на предното стъкло. Оставяте колата да работи така с включен климатик за 10 минути. След това впръсквате спрея във вътрешната система на климатика. Оставете колата така за 20 минути, при вече изключен климатик със затворени прозорци. Ако неприятната миризма остане потърсете професионална помощ. Понякога проблема може да е по-упорит и премахването на неприятната миризма по-сложно и не по собствените ви сили!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!