≡ Menu

Новата колекция на Шанел

С огромни парчета от опушен кварц и аметист, надигащи се от пясък от кристали като сталагмити в гигантска пещера, откриха новата си колекция Шанел. Карл Лагерфелд бе определил точното място на всеки минерал – от залепените по веждите кристални фрагменти до същите такива стърчащи от върха на дамските обувки на висок ток.

Лагерфелд стои зад идеята на сезона – да осигури безброй алтернативи на класическия костюм от сако и пола за модерните работещи момичета. Всеки модел представя изчистени кройки на панталони, най-вече клиновидни, отрязани точно над глезена, за да покажат обувки със стъкловиден ток и асиметрична горна част. Тук-там може да се видят и панталони тип балон, които добавят различен спортен елемент към класическата модна линия.

Финесът на Шанел винаги се е усещал в това да се демонстрира различен поглед върху ежедневните дамски дрехи, като им се добави доза елегантност. Така например дизайнерите разчупват авиаторски якета и шуби, украсявайки ги с цветни брошки и традиционни елементи. Лагерфелд добавя към класическия Шанел разкроена пола от туид или якета и палта с буфан ръкави.

Много от дрехите в новата колекция хвърлят различен поглед върху класиката. Например ефектът от наслояване на ръкави или чифт ръкавици под ¾ ръкав. Минералните образувания, редувани умело с геометрични фигури от триъгълни, разноцветни парчета, подредени като нагръдници под тежка черна рокля или джобовете на тъмносив блейзер, са поредното странно, но печелившо решение. Тъмни парчета кожа са зашити по подобие на лепенки от оригами. Минералите блестят по маншети или колиета, но също така се използват и като бродерия, блещукаща от върховете на ръкавите, копчетата или пагоните.

За по-нежното момиче Шанел използват материи като трико и залагат на пъстроцветни поли, като особено предпочитани са тюркоазено, зелено и цвят горчица – цветове, използвани от Соня Делоне, текстилен дизайнер и художник през 1920 година.

За вечерните тоалети Лагерфелд използва панталони от прозрачни материи, като ги нашива с метални ивици от бронз и кобалт, както и туники, направени от цветни тъкани. Той демонстрира и някои новаторски бродерии – нарязани пера на малки ромбове в триизмерни конструкции, наподобяващи вдлъбнати аметисти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!